Ostavka ustavna kategorija

Nakon ostavke četiri gradonačelnika na sjeveru Kosova predsjednica Vjosa Osmani moraće da raspiše izbore u roku koji odredi Centralna izborna komisija, odnosno u periodu od 30 do 45 dana.

Profesor Ustavnog prava Mazllum Baraliu rekao je da zakon ne poznaje ostavku, ali da je tako nešto potvrdio Ustavni sud Kosova u slučaju ostavke bivšeg gradonačelnika opštine Orahovac.

"Sada imamo situaciju da je ostavka, iako nije zakonska kategorija, postala ustavna kategorija. Najkasnije u roku od 45 dana moraju biti raspisani delimični izbori u onim opštinama u kojima su podnete ostavke. U četiri opštine moraju biti raspisani novi izbori", rekao je on.

Prema riječima Baraliua u slučaju vanrednih izbora zakon dozvoljava CIK-u da promjeni datum u zavisnosti od okolnosti, ali to mora da se uradi u koordinaciji sa Predsjedništvom.

"Takođe, Predsedništvo oko ovih izbora treba u principu da konsultuje političke partije", dodao je on.

Viši istraživač instituta GAP Bekim Salihu rekao je da bi pravno gledano gradonačelnici u opštinama Kosova na severu koji su podnjeli ostavke morali da obavljaju svoje funkcije u ostavci, ali se to ne očekuje.

"U međuvremenu funkciju gradonačelnika trebalo bi da obavlja potpredsjednik opštine", rekao je on.

I Salihu kaže da bi sljedeći korak trebalo da bude da predsjednica Kosova pozove političke partije sa sjevera Kosova na konsultacije o datumu izbora kako bi se oni održali najkasnije u roku od 45 dana.

"Ako nema volje i uslova za izbore, onda Vlada Kosova mora da imenuje administratore u ovim opštinama koji bi obavljali poslove u opštinskim službama do održavanja izbora", naglasio je on.