Specijalni izaslanik njemačke vlade

Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je da bi on situaciju oko registarskih tablica shvatio veoma ozbiljno, iako ona Nijemcima možda ne izgleda tako, ali tu postoje i mnoge stvari u pozadini, prenosi BBC.

"Rješenje treba tražiti držeći se principa, ali priznati i da pitanje nije veće od principa - fleksibilnost će na kraju pokazati političku moć, a ne slabost", tvrdi Sarrazin.

Prema njegovim riječima, principijelna pozicija oko tablica Vlade Kosova je ispravna.

"Ja bih ih pozvao da pokažu više fleksibilnosti u primjeni principa jer ponekad se dobije više ako ste fleksibilni", rekao je Sarrazin.

Međunarodni predstavnici EU i SAD pozivali su prethodnih dana zvaničnike na Kosovu da odlože rokove za zamenu tablica da bi se proces bolje pripremio, što vlasti na Kosovu za sada nisu prihvatile.

Uz napomenu da Srbija dugo nije nudila nikakva rješenja za ovo pitanje, Sarrazin vidi prostor za kompromis i sa strane Beograda.

"Onaj koji sada ponudi rješenje, biće na kraju snažniji. Konačno, Srbija uvijek može da ponudi rješenje da umiri paralelne strukture, ako to želi", rekao je Sarrazin.

Na česte izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da zemlje Zapada greše kada tumače dosadašnje sporazume i da Kosovo nije u pravu po pitanju insistiranja da se Srbima na Kosovu ponude samo tablice sa oznakom RKS, a ne i statusno neutralne KS tablice, Sarrazin kaže da su poruke o nepravednom pristupu Zapada primljene.

"On zna da mi čitamo njegove izjave, a ja ih ozbiljno shvatam. On greši", rekao je Sarrazin.

Na pitanje da li će 21. novembar, dan kada je Vlada Kosova najavila da će početi sa naplatom kazni od 150 eura za sve koji nisu zamenili tablice, biti jednako pun napetosti kao 1. avgust, kada su na sjeveru Kosova postavljene barikade, ili 1. novembar, poslije koga su kosovski policajci srpske nacionalnosti odbili da uručuju opomene sugrađanima koji nisu promenili tablice, Sarrazin upućuje na "jedinog pregovarača".

"O tome morate razgovarati sa Miroslavom Lajčakom - znam da je on veoma posvećen toj temi, a mi podržavamo ono što on radi", rekao je Sarrazin.

Iako je srpska premijerka Ana Brnabić rekla da se upravo Miroslav Lajčak i visoki predstavnik EU Josep Borell zalažu "za neutralne tablice, ali kažu da ništa ne mogu da učine", Sarrazin razvejava sumnje da postoji nejedinstvo u timu pregovarača.

"Postoji samo jedan pregovarač, Miroslav Lajčak, i štagod on predloži, Njemačka će podržati. Ja radim ono što on želi i što naredi, a nemam problem da budem u kuhinji koju vodi Miroslav Lajčak i pomažem u seckanju luka, jer tako bi EU trebalo da funkcioniše: da zemlje članice podržavaju rad Unije", slikovito zaključuje Sarrazin, uz napomenu da "nisu dobra jela koja sprema nekoliko kuvara".

Njemačko-francuska inicijativa o Kosovu: Od tajnosti do rokova

Očekivanja njemačkog kancelara Olafa Scholza da će biti moguće videti napredak "uskoro", za Manuela Sarrazina nemaju vremensku odrednicu.

"Raspored i rokovi zavise od političke volje. Mislim da svi treba da budu svijesni i da, ako se suviše čeka sa političkom voljom, na kraju možemo doći u situaciju da je sve prekasno", rekao je Sarrazin povodom njemačko-francuskog predloga.

Za ovaj nivo dijaloga zvanični Berlin odredio je još jednog predstavnika: u rad na pitanjima Zapadnog Balkana uključio se i Jens Pletner, savjetnik kancelara Scholza za spoljnu politiku.

Sarrazin kaže da se tako jasno vidi koliko je Zapadni Balkan važan za njemačku vladu.

"Jens i ja imamo različite poslove, ali zajednički gledamo na region i blisko sarađujemo. Trebalo bi svima u regionu da bude jasno da smo čak i prijatelji", rekao je Sarrazin.

Izvor: BBC