Specijalni sud

Wesley Clark, Bernard Kouchner i William Walker samo su neka od imena koja će svjedočiti u korist bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija protiv koga se u Specijalnom sudu vodi postupak po optužnici za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, prenosi Lajmi.

To je saopštio Thaçijev advokat Gregory Kehoe u podnesku u koji je taj portal imao uvid.

Osim njih, kao svedoci odbrane tu su i Steve Bennett, Jock Covey, Michael Durkee i Daan Everts.

Kiho je rekao da su svi ti svedoci u poodmaklim godinama, pa je zatražio od sudije za prethodni postupak da od sada preduzme mere za njihovo ispitivanje i deponovanje iskaza.

Kehoe je u podnesku naveo da na osnovu pravila 99, odbrana Hashima Thaçija namjerava da zatraži od pretpretresnog sudije da preduzme "neophodne mjere" da "ispita” i "testira" iskaze devet međunarodnih svjedoka, čiji su iskazi odlučujući za dokazni postupak odbrane i "možda neće biti dostupni kasnije tokom suđenja".

"Ovih devet svjedoka su stari između 77 i 88 godina i različitog su zdravstvenog stanja. Shodno tome, postoji vrlo realan rizik da njihovi dokazi možda neće biti dostupni kasnije na suđenju, ili barem dok Tužilaštvo ne zatvori svoje dokaze i ne počne dokazni postupak odbrane. Stoga, u skladu sa pravilom 99, postoji potreba za jedinstvenom istražnom mogućnošću (slično iskazu) za svakog od ovih devet svjedoka, kako bi se obezbjedilo očuvanje njihovih dokaza prije početka suđenja", naveo je Kehoe.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net