Zatvaranje i maltretiranje

Sljedeće nedjelje počinje suđenje petočlanoj porodici sa Kosova u Švicarkoj zbog trgovine, držanja i maltretiranja maloljetnica u periodu od 16 godina, prenosi Koha.

U optužnici se navodi „da je otac svakom od sinova kupio djevojčicu od 14 do 17 godina. Doveo ih je sa Balkana u Bern gdje su ih deceniju i po maltretirali“.

Prva žrtva je u Švicarsku dovedena iz Albanije 2003. Kao 17-godišnjakinja, muža je vidjela samo na fotografijama. Roditelji su dogovorili brak i obećano im je da će njihova ćerka imati bolji život u Švicarskoj.

Druga djevojčica je imala samo 14 godina, živjela je u siromaštvu i roditelji su je, prema procjeni istražitelja, prodali za 300 eura.

Žene su bile izolovane i pretilo im se smrću

Ali obećani život se pokazao kao zamka. Glava porodice Alberim F. (65) savjetovao je sinove, kako navodi optužba, kako da se tačno "ponašaju sa 'ženama', da primjenjuju fizičko i psihičko nasilje".

Nakon toga, žene su u više navrata tučene od strane članova porodice, ponižavane, izolovane, pa čak im se i pretilo smrću.

"Preko 20 puta ih je tukao kaišem", navodi se u optužnici.

Ženama je rijetko bilo dozvoljeno da napuste kuću i skoro da nisu imale kontakt sa svojim porodicama. Nakon 16 godina provedenih u Švicarskoj, jedna od žena nije znala da govori nijedan stranii jezik, i bila je u Švicarskoj ilegalno.

Žrtve su konačno pronađene i sada su na bezbjednom mjestu

Advokat Dominik Nelen (38) zastupa dvije žene na sudu i prati ih tri godine.

"Žene su dobro zaštićene od strane pravosuđa. One su na sigurnom mjestu", kaže Nelen.

Advokat nije rekao ništa o desetoro djece koju su ove žrtve rodile, da ih zaštiti.

Dodao je da je jasno da iza neljudskog ponašanja stoji „albanski zakon”.

"To je veliki porodični klan, gdje je svekar vladar. Bio je u centru i naređivao", kaže Nelen.

U jednom trenutku, vlasti Berna su shvatile slučaj

"Socijalna služba je počela da nameće uslove. Na primjer, da žene treba da pohađaju kurseve jezika i traže posao. Bio je to prvi korak ka slobodi. Shvatili su da takvo zlostavljanje nije normalno. Prije nego što su vlasti postavile uslove, svi su živeli pod jednim krovom", kaže advokat.

Žene su 2019. konačno pobjegle, 16 godina nakon što je prva žrtva dovedena u Švicarsku. Prema optužnici, bila je uključena i agencija za zaštitu žrtava.

Optužnica takođe pokazuje da niko od optuženih nije proveo više od jednog dana iza rešetaka.

"Muškarci poriču da su počinili bilo šta protivzakonito. Po njihovim riječima žene su se složile sa svime", kaže advokat žrtve.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore