Saopštenje EU

Evropska unija saopštila je da podržava Kosovo u njegovom pristupanju uniji, ali put Kosova ka evropskim integracijama zavisi i od normalizacije odnosa sa Srbijom, prenosi Periskopi.

„EU nastavlja da podržava Kosovo u njegovom pristupu EU, počevši od implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova koji je stupio na snagu 2016. godine. Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu“, navodi se u saopštenju EU.

Prema riječima zvaničnika EU, jasni su kriterijumi i procedure za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU.

“Prijave se podnose Savjetu. Na njemu je da razmotri takav zahtev, ako bude predočen, ali je mala vjerovatnoća dobijanja odobrenja“, dodaje se u saopštenju.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini Ibrahim Gashi rekao je da su male šanse da će zahtjev Kosova za dobijanje statusa kandidata dobiti odobrenje svih zemalja članica EU.

„U ovom trenutku nema velikih šansi da će zahtjev Kosova za dobijanje statusa zemlje kandidata dobiti odobrenje svih zemalja, zbog činjenice da su glavne zemlje EU povezale Kosovo sa dijalogom i njegov uspeh”, rekao je Gashi.

On, međutim, smatra da kosovska ideja o apliciranju za ulazak u EU nije preuranjena i dodaje da tu ideju treba da prati i lobiranje u pet zemalja koje nisu priznale Kosovo.

„Ideja o aplikaciji Kosova za članstvo u EU nije preuranjena, ali bi je trebalo popratiti snažnom lobističkom aktivnošću u pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost, kako ne bi reagovale protiv aplikacije“, rekao je on.

Premijer Kosova Albin Kurti je tokom sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Layen razgovarao o zahtjevu Kosova za članstvo u Evropskoj uniji, za šta je Kurti rekao da će taj proces biti završen do kraja ove godine.

Izvor: Periskopi/Kosovoonline