Američki stručnjak

Američki stručnjak za politiku i balkanska pitanja sa Univerziteta u Njujorku Alon Ben-Meir izjavio je da jedino što stoji na putu donošenja odluke o odlaganju preristracije vozila za još 10 mjeseci jeste ponos Albina Kurtija koji je premijer Kosova stavio ispred nacionalnog interesa, prenosi Bota Sot.

Ben-Meir je rekao da su SAD preko diplomate Gabriela Escobara zatražile od Kurtija da odluku o registarskim tablicama odloži za 10 mjeseci, zbog izgleda da bi sporazum sa Srbijom mogao da bude postignut u roku od nekoliko nedjelja. Prema njegovim riječima, taj zahtjev nije bio nerazuman.

"S obzirom na izglede da bi sporazum sa Srbijom o registarskim tablicama mogao da bude postignut u roku od nekoliko nedjelja ili čak mjeseci, kako je to zahtjevao specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, i s obzirom na tenzije širom Evrope zbog rata u Ukrajini, nije nerazumno tražiti od premijera Kurtija da za 10 mjeseci odloži sprovođenje promene registarskih tablica automobila", rekao je Ben-Meir za Bota Sot.

Profesor je naglasio da ukoliko Kurti prihvati zahtjev SAD, to ni na koji način ne bi ugrozilo nezavisnost Kosova, ali bi mu dalo dodatno vrijeme da postigne sveobuhvatniji sporazum sa Srbijom u pravcu konačnog priznanja.

"Razumljivo je da Kurti želi da pokaže nezavisnost Kosova. Ako pristane na odlaganje, to ni na koji način ne bi kompromitovalo nezavisnost Kosova, jednostavno mu daje dodatno vrijeme da postigne sveobuhvatniji dogovor sa Srbijom o priznanju Kosova", rekao je američki stručnjak.

On je naveo dva razloga zbog kojih je Kurti morao da sasluša zahtjev SAD i Evrope.

"Pošto SAD i EU pozivaju premijera Kurtija da sasluša njihov zahtjev, trebalo bi da ga pažljivo razmotri u kontekstu dva važna faktora: Prvo, kosovski žreb je dat SAD i EU, a Kurti mora da vidi njihov zahtjev za odlaganje implementacije u kontekstu krize oko rata u Ukrajini, koji muči ceo kontinent. Ni EU ni SAD ne žele da kompromituju nezavisnost Kosova i nastavljaju da budu konačni garant nacionalne bezbjednosti i nezavisnosti Kosova. Drugo, ako bi odlaganje potencijalno moglo da dovede do sveobuhvatnijeg sporazuma sa Srbijom, zašto ne odlaganje? Kurti ne bi trebalo da ima takvo zatvaranje za suverenitet Kosova. Sadašnje stanje postoji više od 14 godina, još 10 mjeseci ne bi imalo nikakav negativan efekat na Kosovo", naglasio je Ben-Meir.

Na kraju je kritikovao premijera Kurtija, ali je naglasio da Kurti još ima vremena da demonstrira liderstvo, pristajući na odlaganje odluke o registarskim tablicama.

"Jedino što stoji na putu je Kurtijev ponos koji je stavio ispred nacionalnog interesa. Nažalost, on se doveo u ovu poziciju. Međutim, on sada i dalje može da demonstrira liderstvo radeći sa EU i SAD i da pristane na odlaganje u ime solidarnosti sa svojim najvažnijim partnerima, što mu je potrebno da ostvari težnje Kosova da bude zemlja članica EU i NATO", rekao je Ben-Meir.

Izvor: Bota Sot/Kosovoonline