U skladu sa zakonom

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi izjavio je povodom odluke Vlade Kosova u vezi registarskih tablica da je odlučeno da se ne krene odmah s mjerama, nego kako je naveo da se proces odvija kroz tranzicione faze.

"Od utorka do 21. novembra građani koji imaju ilegalne tablice dobijaće opomene, onda će policija morati da piše kazne u skladu s zakonom. Koliko znam kazne će iznositi 150 eura i građani će dobijati instrukcije kako da zamjene ilegalne tablice. To će trajati do 21. januara kada će im biti izdate privremene tablice", rekao je Bislimi obraćajući se putem video-linka na Beogradskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Bislimi je naveo govoreći o francusko-njemačkom prijedlogu, da je mnogo bliži srpskoj poziciji.

"Francusko-njemačka inicijativa nije nužno model ’dvije Njemačke‘, već ’Njemačka-Njemačka minus‘, jer neki važni dijelovi tog sporazuma nisu uključeni u ovu inicijativu. Moramo reći da je od početka glavna prepreka u dijalogu bila razilaženje stavova obe strane. Za nas je važno da u centru imamo završni dokument sa obostranim priznavanjem. Za Srbiju nema konačnog dokumenta i međusobnog priznanja. Stoga, iz ove perspektive, rekao bih da je francusko-njemački prijedlog bliži stavu Srbije, jer ne predstavlja konačan dogovor niti uključuje međusobno priznanje u ovoj fazi“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online