Ekspert za bezbjednost

Ekspert za bezbjednost Agim Musliu izjavio je da su se podigli glasovi o mogućnosti eskalacije situacije na sjeveru Kosova i da je Kfor profesionalno govorio kada je naveo da bi do toga mogla da dovede, kako je rekao, paravojna organizacija pod imenom "Severna brigada".

"To je ta stara organizacija pod kontrolom Srbije, koja je u prošlosti imala i druga imena - 'Čuvari mosta' ili 'Civilna odbrana'. Promjenilo se samo ime i njegov vođa, Milan Radoičić", naveo je Musliu na Facebooku.

Kako je rekao, to su "srpske patriote pod pokroviteljstvom Rusije", sa plaštom Srpske liste.

Musliu je rekao da je još jedna važna tema istraživanje Nevladina organizacija "Humani centar Mitrovica“ iz Sjeverne Mitrovice koje je pokazalo "spremnost Srba na protest ukoliko se zaplene vozila sa srpskim tablicama".

On je rekao da čvrsto vjeruje da je to istraživanje instrument srpskih obavještajnih službi, za povećanje pritiska javnosti na institucije Kosova i na zemlje Kvinte.

"Ovo takođe ima indikator između redova: Obični građani Srbije na sjeveru ne mogu da budu prisiljeni da izađu na barikade, kao što se nekada događalo. Uz različite uslove i pretnje. Stoga se najavljuje mekši otpor - protest. Konačno da Putina i Vučića seku na Kosovu. Ali budite oprezni, još uvijek postoji mogućnost požara!", naveo je Musliu.

Izvor: Kosovo Online