Izvestilac za Kosovo u EP

Sredina novembra ili početak decembra može doneti odluku Evropske unije o liberalizaciji viza. Ovo je u Prištini, na konferenciji za medije, rekla izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon. Ona je govorila i o francusko-njemačkom planu i zahtevu EU da se odloži rok za zamjenu registarskih tablica.

Kosovo je ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, iako još uvijek nema datuma za finalizaciju ovog procesa.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon ocjenjuje da ovaj proces kasni, dok se nada da će uskoro biti odlučujući datum.

"Prvi put sam videla da je to na dnevnom redu. Biće još jedno glasanje sredinom novembra ili krajem decembra. Oni vrijedno rade iza kulisa da vide pozitivnu odluku koju su građani Kosova zaslužili i ne možete nikome da objasnite kada Evropska komisija pregleda ocjene koje su pozitivne. I ja patim kao i svaki od vas. Nadam se da ćemo što prije videti rezultate bez novih ograničenja bez nove metodologije o kojoj se nije razgovaralo više rano", rekla je ona.

Dok je govorila i o procesu dijaloga, ona je rekla da je francusko-njemački nacrt sporazuma Kosova i Srbije pozitivan i da ga, prema njenim riječima, treba da razmotre strane.

"Vidi se da ima novog pomaka, novog duha u cijelom procesu, vidimo da su i na jednoj i na drugoj strani, i u Prištini i u Beogradu, ljudi shvatili da je vreme i trenutak da se dođe, ako ne. Konačan dogovor, barem paket koji bi bio prihvatljiv za obe strane. To je odlična prilika da obe strane krenu ka evropskim integracijama. Neophodno je i Kosovo, kao najproevropska zemlja, treba da podrži ovo", rekao je Viola von Cramon.

Cramon je takođe govorio o procesu registracije tablica. Prema njenim riječima, diplomatsko rješenje bi bilo prihvatljivije.

"Ako se držimo roka 31. oktobra, moramo da znamo kako ćemo postupiti sa kojim koracima, koja upozorenja će biti i kakve će biti kazne. Znam da Lajčak zajedno sa Escobarom traže odlaganje. Odlaganje bi ublažilo situaciju, ali razumijem i Vladu koja kaže da treba da se nastavi i srpska strana je svijesna. Međutim, nikog ne interesuje bilo kakva provokacija ili agresija", rekla je ona.

Prema riječima izvestioca Kosova u Evropskom parlamentu, Kosovo i Srbija treba da ispitaju i svakodnevna pitanja koja su direktno povezana sa životima građana.