Pozitivna odluka

Radna grupa u okviru Evropskog savjeta danas će započeti procedure za liberalizaciju viza. Uključivanje Kosova u dnevni red od strane češkog predsjedništva se vidi kao veoma važan i pozitivan korak.

Danas je tema vizne liberalizacije za Kosovo stavljena na sto Savjeta ministara Evropske unije. Vijest je za Radio Kosovo potvrđena iz Kancelarije Vlade Češke Republike.

"Tema vizne liberalizacije za Kosovo biće razmatrana danas, 13. oktobra“, navodi se u odgovoru češke vlade.

Uvrštavanje na dnevni red tumači se i kao pozitivna odluka za našu zemlju. Šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Šunjog je u intervjuu za Radio Kosovo, ne navodeći datum kada bi liberalizacija mogla da se desi, rekao da je snažna poruka da je liberalizacija stavljena na dnevni red Savjeta ministara.

"Važno je da je češko predsjedništvo to stavilo na dnevni red Savjeta ministara i ovo je snažna poruka da se može postići dogovor o liberalizaciji viza. Ali moram da istaknem da je sastanak 13. oktobra samo sastanak radne grupe, odnosno sastanak na nivou eksperata, koji raspravljaju o podacima Evropske komisije“, rekao je Šunjog za Radio Kosovo.

Čak i stručnjaci za međunarodne odnose smatraju važnom diskusiju o vizama. Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi rekao je da je, iako je Kosovo na dnevnom redu, odluka o liberalizaciji politička.

"Važnije je staviti na dnevni red da se pomjere tehničke procedure, onda je politička odluka u rukama Savjeta ministara, odnosno Francuske i Njemačke", rekao je Arifi.

Profesor političkih nauka u Parizu Nezir Kraku rekao je za Radio Kosovo da očekuje da će se pitanje vizne liberalizacije uskoro zatvoriti.