Činjenice

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj istakao je da su izjave kosovskih zvaničnika o ekonomskom rastu uvreda za građane Kosova i dodao da je uvoz robe iz Srbije dostigao maksimum za vrijeme vladavine Albina Kurtija.

Haradinaj je na Facebooku istakao da je usled porasta inflacije, kupovna moć građana prepolovljena.

"Ekonomski rast prema Svjetskoj banci je 3,1 odsto, a ne 10,5 kako ste prognozirali. Inflacija, takođe prema podacima Svjetske banke, iznosi 19,1 odsto. To znači da je kupovna moć građana Kosova prepolovljena", rekao je on.

Haradinaj je naglasio da je, u vrijeme kada su poskupele sve potrebne stvari za život, vlast blokirala Zakon o platama, kao i mnoge projekte.

"Blokirala je i izgradnju novih energetskih kapaciteta, poput „Novog Kosova“ i američkog gasovoda, sa smešnim razlozima, da je megavat od 80 evra izgledao skup, a danas mu je cijena skoro desetostruko porasla. Od 706 miliona planiranih državnim budžetom za kapitalne investicije, realizovana je tek desetina. Dolazi do drastičnog pada u svakoj ekonomskoj i društvenoj sferi", dodao je on.

Predsednik Alijanse za budućnoost Kosova podvukao je da je jedino povećan uvoz robe iz Srbije.

"Ova vlada je premašila sve prognoze i uvoz iz Srbije od 174 miliona u 2020. godini dostigao je 306 miliona eura, što je 76 odsto više nego prethodne godine. Dakle, izjave o ekonomskom rastu, bez činjenica, uvreda su za jednu državu i čitav jedan narod", zaključio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online