Najrealnije sljedeće godine

Analitičar Ardian Arifaj izjavio je da će, u slučaju da Evropska unija odobri viznu liberalizaciju 13. oktobra, ta odluka stupiti na snagu tri do šest mjeseci nakon toga, u zavisnosti od procedura u svakoj državi članici, prenosi Telegrafi.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova bude tema dana tokom sastanka radne grupe Evropskog savjeta 13. oktobra.

On je za RTV Dukagjini rekao da je Evropska komisija već potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove, ali da je, smatra on, problem u unutrašnjoj politici država članica Evropske unije, a ne na Kosovu.

"Još uvijek nije jasno na kom će sastanku to biti, odluka o liberalizaciji viza se donosi na sastancima koji se održavaju na ministarskom nivou, 13. oktobra je sastanak ministara unutrašnjih poslova. Važno je da tema vizne liberalizacije konačno dolazi na dnevni red", rekao je on.

Prema njegovim riječima čak i skeptične zemlje znaju da problem više nije na Kosovu.

"Evropska komisija kaže da je Kosovo ispunilo uslove, problem je sa državama članicama, sa unutrašnjopolitičkim pitanjima koja imaju, bilo da su izbori u Francuskoj ili u bilo kojoj drugoj zemlji, nije krivica Kosova, već unutrašnje politike država članica EU", dodao je Arifaj.

Kako je rekao, ukoliko odluka bude pozitivna građani Kosova će naredne godine moći slobodno da se kreću u zemljama EU.

"Najrealnije je sljedeće godine", rekao je Arifaj.

Izvor: Telegrafi.com/Kosovoonline