Dnevni red

U ponedjeljak, 26. septembra, sastaje se Predsjedništvo Skupštine Kosova, a na dnevnom redu će biti i zahtjev za interpelaciju ministra financija, rada i transfera Hekurana Murata.

„Interpelacija s ministrom Ministarstva financija, rada i transfera gosp. Hekuran Murati o temi: "Kršenje prava radnika u državnoj upravi uz obustavu plata, kao i pritisak na lokalnu vlast, miješanje u autonomiju opština", navodi se u saopštenju za medije ureda Skupštine Kosova, piše portal Albanianpost.

Inače, Murati je 31. avgusta na konferenciji za novinare objavio da je izvršenje plata u javnom sektoru djelimično obavljeno, zbog kašnjenja u obradi liste štrajkača.

Najavio je da je izvršenje plata izvršeno samo za dio budžetskih organizacija, tako da su plate u ovom slučaju obrađene samo za one budžetske organizacije koje su uspjele na vrijeme ispuniti ažurirane platne liste.

"Kao što znate, štrajk koji su proglasili SBASHK i BSPK krajem avgusta stvorio je potrebu za ponovnom obradom računa za one budžetskeke organizacije koje su pogođene štrajkovima, iz tog razloga smo zatražili ažuriranje popisa štrajkača kako bi se ispoštovao član 18.1 zakona o štrajku”, rekao je na konferenciji za novinare.

“Pa, budući da ove budžetske organizacije nisu uspjele na vrijeme izvršiti ažuriranje platnih lista, danas je nemoguće obraditi čak ni njihove plate”, dodao je.

Prema Muratiju, sve između je nepravedno ići s jedinstvenim zamrzavanjem plata.

Dan kasnije, predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (SBASHK), Rrahman Jasharaj, objavio je da je podnio krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Prištini protiv ministra finansija Hekurana Muratija, nakon što je isti zaustavio plate radnicima koji su u štrajku.

“Budžet Kosova je također od našeg znoja. Ne tražimo od Muratija da svoju platu daje nastavnicima, već da je daje onima koji služe narodu”, rekao je Jasharaj na konferenciji za medije.