Veliko nezadovoljstvo!

Kao uzrok visoke inflacije na Kosovu, Vlada Kosova je 3. septembra predstavila "Paket za suočavanje s inflacijom". Ovaj paket pruža potporu od 100 eura za penzionere, studente i radnike javnih poduzeća.

Inače, za radničku klasu u privatnom sektoru Kurtijeva vlada je planirala subvenciju od 50 eura za tri mjeseca u slučaju povećanja plate na 100 eura od strane firme u kojima su radili.

Međutim, nisu sve društvene kategorije bile zadovoljne ovom izvršnom odlukom.

Sindikat privatnog sektora: Smiješna odluka, Vlada dala 50 miliona eura za struju Srba na sjeveru, ali ne i 30 miliona za privatnike


Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi u intervjuu za "IndeksOnline" nazvao je smiješnom vladinu odluku o subvencioniranju povećanja plata za 3 mjeseca s 50 eura za radnike u privatnom sektoru.

Prema njegovim riječima, radnici ovog sektora bili su spremni prihvatiti samo 50 eura subvencije od Vlade, ali bez takvih uslova.

“To je smiješna odluka. U ponedjeljak su se navršile dvije sedmice od kada smo podnijeli zahtjev da se ukloni uslov da vlasnici poduzeća daju 50 eura, jer dobro znamo u kakvom su stanju vlasnici preduzeća, a velika većina njih nema ekonomsku moć. Bili smo spremni prihvatiti samo 50 eura od države, ali bez postavljenih uslova. Vlada je ovu stvar dobro razmotrila, znaju da će ta sredstva ostati u državnom budžetu, budući da vlasnici firmi nisu spremni na to”, rekao je Azemi.

Što se tiče najavljenog štrajka, Azemi je rekao da privatni sektor još nije donio takvu odluku, ali će o tome razgovarati s čelnicima udruženja na sastanku 20. septembra, iako su oni, prema njegovim riječima, spremni na štrajk od prošle sedmice.

Naime, predsjednik Jusuf Azemi izrazio je sumnju da bi štrajk mogao uticati na Vladu, ali barem neće dopustiti "igru" izvršne vlasti s radnicima privatnog sektora.

“Jako sumnjam da će i uz štrajk išta ostaviti ovoj vladi. Bit ćemo vrlo oprezni, odmjerit ćemo svoje postupke i barem nećemo dati vladi želju da se igra s radnicima privatnog sektora na način na koji se igrala", dodao je Azemi.

Predstavnik radnika privatnog sektora uporedio je novac koji je Vlada izdvojila za isplatu struje Srbima na sjeveru s onim što nerado izdvaja za radnike u privatnom sektoru.

“Da ova odluka bude još ironičnija, znamo da je samo ove godine Vlada dala više od 50 miliona za struju Srbima na sjeveru, a sada na neki način vara radnike, a ovaj iznos koji će dati na 3 mjeseca, koštat će 30 miliona eura. S jedne strane vlada ne daje novac, s druge strane radnici svakodnevno pitaju u nadi da će biti otklonjen uslov i da uzmu novac”, rekao je Azemi.

Na kraju, predsjedavajući je naveo da do sada njihov zahtjev nije uzet u obzir i ako se uslovljavanje ne ukloni, odluka će ostati neprovedena.

Ekonomski stručnjak, Gërxaliu: Paket ne bi trebao biti fragmentiran (djelimičan), radnici u privatnom sektoru trebali bi biti direktno subvencionirani


Ekonomist Safet Gërxaliu rekao je za IndeksOnline da bi vladin paket za suočavanje s inflacijom trebao biti sveobuhvatan, a ne fragmentiran.

Također, prema njegovim riječima, ovaj paket je nedovoljan.

“U ovoj krizi, vjerujem da su potrebne mjere za podršku građanima i preduzećima, ali moramo biti oprezni jer Kosovo treba antiinflacijski paket koji je sveobuhvatan, a ne fragmentiran. S tim u vezi, smatram da ovaj paket treba pozdraviti, ali to nije dovoljno jer su kriza i inflacija jako velike”, rekao je Gerxhaliu.

Prema riječima ekonomskog stručnjaka, najveća briga u vladinim mjerama za borbu protiv inflacije i dalje je zanemarivanje nezaposlenih te tretman penzionera i radnika u privatnom sektoru.

“Najveća briga koju možemo riješiti u vezi s Vladinim paketom je zanemarivanje nezaposlenih, kojih je na Kosovu prilično mnogo, ali u isto vrijeme i sudbina penzionera. Prije svega treba poboljšati pokušaje da se zaposlenici u privatnom sektoru zadrže na milosti i nemilosti poslodavca", dodao je Gërxaliu.

Upitan kako vidi rješenje zahtjeva radnika iz privatnog sektora da se ukloni uslovljavanje, Safet Gërxaliu je to opisao kao pravo da se državna subvencija daje direktno radnicima i da nema uslova jer bi to omogućilo i mnogim radnicima koji su nezakonito na poslu da sklope ugovore o radu.

Gërxhaliu je zamolio vladu da bude oprezna u postupanju prema radnicima ovog sektora, jer to direktno utiče na državni budžet, jer ga veliku većinu puni privatni sektor.

Za Gërxhaliua je zabrinjavajući i način na koji institucije govore o ekonomskom rastu, a po njemu to ima veze s povećanjem budžetskih prihoda zbog poskupljenja.

Gastronomi: Od konobarskih usluga do samoposluživanja


Sekretar Udruženja gastronoma Arian Vranica u intervjuu za IndeksOnline rekao je da je Vladin paket za suočavanje s inflacijom kratkoročan i nedovoljan za krizu s kojom se suočavaju gastronomi.

Prema Vranici, takve mjere gdje profitabilnost zavisi o poslovnoj politici nikada nisu uspješne.

“Ovakve mjere koje nude mogućnost profita koja zavisi o poslovnoj politici ne mogu biti željeno indikativne, jer se u ovom slučaju vlasnici preduzeća već suočavaju sami s upravljanjem ličnim poslovnim krizama, budući da nemaju nikakvo olakšanje koje bi moglo biti koje su ponudile državne institucije”, rekao je Vrinca.

Govoreći o poteškoćama s kojima se susreću vladnici lokala i radnici u gastronomiji, Vranica je kazao da su zbog krize mnogi privrednici prijavili promjenu načina pružanja usluga.

“Mnogi lokali su izvijestili da kao posljednju mjeru primjenjuju povratak sa konobarske usluge na samoposluživanje, kao rezultat toga ispada da je rezultat više zabrinjavajući za radnike, zbog neadekvatnog upravljanja Vlade Kosova u borbi protiv ekonomskee krize“ , rekao je sekretar Udruženja gastronoma.

Prema njegovim riječima, mjeru povećanja plata radnicima uz državnu subvenciju za samo 3 mjeseca vlasnici gastronomskih biznisa ne mogu realizirati, jer je broj biznisa koji rade profitabilno smanjen zbog toga što ne uspijevaju pokriti troškove kirije i plate radnika.

 Arian Vranica najbolje rješenje ovog problema vidi u promjeni porezne politike.

“Porezne politike mogu biti i uopštenije, kada govorimo o njima mislimo na to da ne tražimo samo smanjenje PDV-a na promet za gastronomiju s 18 na 8 posto, nego i na rješavanje mogućnosti smanjenja PDV-a na osnovne proizvode, naftu, akcizu na naftu”, dodao je Vrinca.

IndeksOnline je također poslao pitanja glasnogovorniku Vlade Kosova Përparimu Kryeziuu vezano uz razmatranje zahtjeva Sindikata nezavisnog privatnog sektora, ali do objave ovog teksta nije dobio odgovor.

Također, u vezi s "Paketom za suočavanje s inflacijom" kontaktiran je i predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna, ali se on nije oglasio do objave ovog teksta.

Izvor: IndeksOnline/info-ks.net