Specijalni sud

Specijalizovani tužilac Jack Smith zatražio je od suda da Saliha Mustafu osudi na dugotrajnu zatvorsku kaznu, prenosi Reporteri.

Tokom završne riječi tužilac Smhi je rekao da je Salih Mustafa imao dvojaku ulogu, kao komandant i neposredni autor u zlostavljanjima, za koja tužilaštvo tvrdi da su počinjena u pritvorskoj kući u selu Zlaš.

"Moja kancelarija je tražila da optuženom date dugotrajnu zatvorsku kaznu. Znate da to ne radimo olako, već tek nakon temeljnog razmatranja svih faktora koji će se uzeti u obzir pri odmeravanju pravedne kazne u ovako teškom slučaju.  U ovom slučaju, dvojna uloga optuženog kao komandanta i učesnika predstavlja glavni otežavajući faktor za njegovu osudu. Kao direktni izvršilac, Salih Mustafa se pobrinuo da se oni pod njegovom komandom ponašaju prema žrtvama sa posebnom brutalnošću i ozbiljnošću”, rekao je Specijalizovani tužilac.

Specijalizovani tužilac je rekao da se ovaj sudski postupak odnosi na žrtve i njihove porodice koje su celi život patile zbog Saliha Mustafe.

"Ovaj slučaj je o žrtvama i njihovim porodicama, nevinim ljudima koji su ceo život oplakivali bol optuženih, ovaj slučaj je takođe o odgovornosti kroz afirmaciju vladavine prava za budućnost, budućnost podržanu u pravdi koju žrtve i njihovi porodice toliko dugo traže i svoju slobodu da žive kao ravnopravan član zajednice na Kosovu. Iz ovih razloga i samo na osnovu dokaza i zakona tražimo da optuženog proglasite krivim za krivična djela koja mu se stavljaju na teret i da mu date preporučenu kaznu jer je to pravi i odgovarajući način za teška krivična djela koja je počinio“, rekao je tužilac.

Tokom završne riječi, Smith je rekao da se Salih Mustafa nije trudio da izrazi kajanje za žrtve.

"Optuženi nikada nije pokušao da izrazi žaljenje ili saosjećanje prema žrtvama svojih zločina za koje ste čuli da ovde svjedoče tokom protekle godine. Iako je čuo kako su žrtvu ubistva tukli dok mu koža nije prekrila crne mrlje, kako je žrtva 1617 bila podvrgnuta strujnim udarima, kako su žrtve bile žigosane od svojih zajednica, on nikada nije izrazio žaljenje ili da prihvati štetu koju je prouzrokovao“, rekao je Smith.

Smith je rekao da dokazi dokazuju odgovornost Saliha Mustafe, koji je po njemu imao komandnu ulogu u kompleksu Zlaš.

"Prvi put kada je svjedok 1679 pretučen, to se dogodilo u prisustvu optuženog koji je započeo napad na ovu žrtvu, a zatim su u tome učestvovali podređeni optuženom kojima je on uputio da ga dokrajče“, rekao je Smith.

U ovom sudskom procesu saslušano je 13 svjedoka Specijalizovanog tužilaštva, od kojih su mnogi bili zaštićeni.

Dok je odbrana Saliha Mustafe izvela 15 svjedoka.

Na početku ovog procesa, Salih Mustafa, koji je optužen za ratne zločine, izjasnio se pred porotom da nije kriv.

Mustafa je u pritvoru u Hagu od 24. septembra 2020. godine, kada je uhapšen.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri