Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa mađarskom predsjednicom Katalin Novak i tom prilikom istakla da Kosovo računa na podršku te zemlje u procesu liberalizacije viza, prenosi Lajmi.

„Mađarska je stajala uz nas u različitim vremenima, uključujući i kada smo se nosili sa pandemijom. Naši odnosi su zasnovani na snažnoj istorijskoj osnovi i prije svega nas ujedinjuju zajedničke vrijednosti. Mađarska je uvijek podržavala liberalizaciju viza za Kosovo, pa vas pozivamo da još jednom budete šampion u ovoj podršci i da se taj proces završi tokom ove godine, za vrijeme češkog presjedavanja”, rekla je Osmani.

Dodala je da se Kosovo suočava sa mnogim krizama između ostalog i sa energetskom i da od Mađarke očekuje podršku na putu Kosova ka EU.

“Došlo je vrijeme da se odnosi Kosova sa EU podignu na viši nivo, zbog čega će Kosovo ove godine podneti zahtjev za status zemlje kandidata. Očekujemo kontinuiranu podršku Mađarske, kako bi Kosovo bilo tamo gdje mu je mjesto u velikoj evropskoj porodici“, izjavila je Osmani.

Ona je rekla da je prošlo više od četiri godine otkako je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

„Želim da vam zahvalim na posjeti u nadi da ćemo između naših zemalja otvoriti nova poglavlja saradnje i nadam se da ćemo u budućnosti imati i druge posjete, uz dosta saradnje i razmjene iskustava”, dodala je Osmani.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net