Štajk se nastavlja

Članica štrajkaškog vijeća Ujedinjeno sindikata obrazovanja (SBAShK) Luljeta Boshnjaku jučerašnji sastanak između njih i ministrice obrazovanja Arbërie Nagavci, kao i sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća opisala je kao neuspjehe, budući da još nisu dobili nikakvu novu ponudu od Vlade Kosova.

Boshnjaku se u razgovoru za KosovaPress prvo zaustavila na sastanku s ministricom Nagavci, gdje je rekla da nije bilo nove ponude, već da se samo osvrnula na premijerov paket.

“Sastanak s ministricom Nagavci bio je dobar znak da nas je ministarstvo pozvalo na dijalog, ali to nije bio dijalog, jer nije bilo novog poziva niti bilo kakve nove ponude, odnosilo se samo na paket premijera. Sastanak je bio neuspješan”, rekla je.

Boshnjaku je rekla da paket koji je predstavio premijer Kurti nije podržalo 99 posto nastavnika. Prema njezinim riječima, ni na jučerašnjem sastanku s Ekonomsko-socijalnim vijećem nije bilo rezultata pa će se štrajk nastaviti.

“Pitali smo članstvo o ponudi premijera i možemo reći da 99 posto nije prihvatilo takvu ponudu. Naš zahtjev je jednostavan, 100 eura do početka primjene zakona... Pošto su oba sastanka bila bez rezultata, štrajk se nastavlja i narednih dana, odnosno dok ne počne realizacija naših zahtjeva”, zaključila je Boshnjaku.

Ostaju pri svojim zahtjevima i neće popustiti, već samo u slučaju bilo kakvog drugog zahtjeva vlade.

“Ostat ćemo pri svojim zahtjevima, jer zahtjev za penziju i zahtjev za zdravstveno osiguranje, svjesni smo da to duže traje, ali zahtjev za dodatnih 100 eura do primjene zakona je zahtjev cijelog članstva”, dodala je Boshnjaku.

U međuvremenu, predsjednik BSPK-a, Atdhe Hykolli, jučer je nakon sastanka s Ekonomsko-socijalnim vijećem rekao kako se očekuje da će imati sastanak s vladom tokom vikenda i prema njegovim riječima postoje pozitivni signali za postizanje dogovora s vladom.

Od 25. avgusta štrajkaju škole i vrtići na Kosovu. Zahtjev Sindikata za prekid štrajka je 100 eura do usvajanja Zakona o platama.