Prošlo je godinu dana otkako je porodica B. iz podujevskog sela Gërdofc u izolaciji nakon što je glava porodice ubila brata od strica. Najgore u ovoj situaciji prolazi 17-godišnjak L.B., koja je već godinu dana izoliran, zatvoren izmeđuu četiri zida.

Na adresu portala Indeksonline je stigla ispovijest mladića i njegovog daidže. Ističu da su se žalili nadležnim sigurnosnim i pravosudnim organima, ali su, kako navode, odgovori bili negativni. Dakle, jedina nada ostaje na Vladu Republike, tačnije Ministarstvo pravosuđa.

No kakva je situacija i osjećaji ove porodice?

Daljnji životni tok porodice počinitelja krenuo je silaznom putanjom u izuzetno teškim ekonomskim uslovima, bolešću glave porodice i boravkom u zdravstvenim ustanovama.

Najteži udarac ovoj je porodici zadao kada su od rodbine žrtve počele stizati prijetnje da će uzeti hak odnosno ubiti L.B., maloljetnog sina porodice počinitelja (tada 15-godišnjaka).

Osjećajući se ugroženo i u strahu za svoje živote, sada je glava porodice bila prisiljena uzeti svoje 4 djece (sina i kćeri), ostaviti kući i život koji su do tada poznavali, te se skloniti u kuću svog brata M.B.

Zbog sigurnosnih razloga bili su prisiljeni ponovno promijeniti mjesto stanovanja, smjestivši se u unajmljeni stan, iako teško pristupačan.

 L.B je bio prisiljen prekinuti školovanje i započeti novi, nametnuti život, život u četiri zida, život sa sjećanjima na prošlost i bez nade za budućnost.

Našavši se bez rješenja, porodica se obraća Policiji Kosova, odgovor koji su dobili je "šamar u lice".

Prema riječima njihovog daidže, policajci koji istražuje slučaj Z.H. i B.A., obaviješteni o činjenici da postoji zarobljena porodica, potpuno zanemaruju situaciju neobjavljujući nikakav dokument ili izvješće s obrazloženjem da ne postoji opasnost od krvne osvete.

“Ne možemo garantirati niti ponuditi zaštitu”, odgovor je koji su dobili iz Policije Kosova.

No, u takvoj bezizlaznoj situaciji porodica se telefonski obratila i Uredu narodnog advokata, koji je nakon saslušanja slučaja, prema njihovim riječima, reagirao riječima: "Neka je Bog na pomoći vama i porodici".

Posljedice ovog zločina više ne snosi samo počinitelj, već i mladić neupleten u događaj, žrtva zahrđalog mentaliteta.

Dječak koji traži pomoć da izađe iz te sobe, koja ne samo da izgleda kao zatvor, već i kao kavez koji mu je ukrao snove, želje i nade za život.

Maloljetnik koji se nalazi na izdržavanju kazne za krivično djelo koje nije počinio.

Jedini "grijeh" ovog 17-godišnjaka je to što je sin osobe koja je u jednom trenutku svog života napravila pogrešan izbor, trenutku koji određuje budućnost cijele jedne porodice.

Krivična odgovornost je individualna i kao takva ne postoji pravda koja dopušta da se ona nametne nekom drugom, a još manje nevinom djetetu.

Dana 18. oktobra 2021. ubijena je jedna osoba, stvarno je došlo do smrti, ali na ovaj datum ubijena je cijela porodica koja pomoć društva i odgovor države vidi kao posljednju nadu.

/Indeksonline/