Normalizacija odnosa

Dolazak na Kosovo predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka u pratnji dva novoimenovana savjetnika za dijalog, jednog iz Njemačke i drugog iz Francuske, opozicija na Kosovu vidi kao novi impuls u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi RTK.

U Prištinu i Beograd, prema najavama, sutra sa Lajčakom stižu i savjetnici njemačkog kancelara Olafa Scholza i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, Jens Pletner i Emanuel Bon.

Bivši ambasador Kosova u Velikoj Britaniji, sada član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova (LDK) Muhamet Hamiti kaže da SAD i ključne evropske zemlje žele da daju novi podsticaj dijalogu Kosova i Srbije. On ukazuje i da je američka administracija govorila o hitnosti ovog dijaloga, posebno u kontekstu dešavanja posljednjih šest mjeseci u Evropi, od početka ruske agresije na Ukrajinu.

„SAD imaju specijalnog emisara za Zapadni Balkan. Velika Britanija takođe. Konačno, njemački kancelar i francuski predsjednik su dali znak da se pridružuju ovoj posvećenosti kada su imenovali svoje više savjetnike za nacionalnu bezbjednost i diplomatiju Jensa Plotnera i Emanuela Bona da direktno podrže napore Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije“, rekao je Hamiti za RTK.

On je rekao da postoji povećana diplomatska posvećenost Evropljana i Amerikanaca za intenziviranje i završetak dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji bi u osnovi trebalo da ima obostrano priznanje.

„Vlada Kosova nije pokazala sposobnost da to uradi u ovih godinu i po dana vlade. Vrijeme je da to uradi jer Srbiji i Rusiji odgovara status kvo u dijalogu, ali ne i Kosovu. Status kvo je štetan za stabilnost na Balkanu i širom Evrope“, rekao je Hamiti.

Prema njegovim riječima, imenovanje viših savetnika iz Njemačke i Francuske daje znake da ove dvije zemlje žele da daju nove impulse dijalogu.

„Vlada Kosova to treba da iskoristi tako što će biti proaktivnija u političkom dijalogu za elemente sveobuhvatnog sporazuma sa obostranim priznavanjem“, rekao je Hamiti.

Portparol AAK-a Lulzim Blaka kaže da je imenovanje emisara za dijalog iz Njemačke i Francuske dobra vijest za Kosovo. On je rekao da i predsjednik AAK Ramush Haradinaj već duže vrijeme insistira da se nivo predstavnika dijaloga podigne „na nivo donosilaca odluka“.

„Imenovanjem dva emisara dvije najmoćnije zemlje u Evropi, to je upravo ono što smo tražili, pored vođenja ovog procesa od strane Sjedinjenih Američkih Država, što ostaje naš stalni zahtjev“, rekao je Blaka.

Izvor: Kosovo Online/RTK