Lider SDP-a

Lider Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Molliqaj izjavio je da je ideja dijaloga i konačnog sporazuma sa Srbijom suprotna od onoga što radi premijer Albin Kurti. On je za portal Demokracia.com rekao da i rat i mir zahtjevaju hrabrost i viziju a da Kurti nema ni jedno ni drugo.

"Što se tiče rata, što se tiče mira, potrebna je hrabrost i vizija. Kurti nema ni jedno ni drugo. On je opasan, jer stvara insinuacije, održava tenzije, izigrava otpor. Ali, u politici se ispostavilo da se više radi o gestu nego akciji", rekao je Molliqaj komentarišući Kurtijevu izjavu o ratu.

Prema njegovim riječima, takva upozorenja, osim što su netačna jesu i nepromišljene izjave, što potvrđuje i reakcija međunarodnog faktora.

"Kurti ne može dugo ovako, stvarajući fiktivne situacije da bi se izbjeglo  suočavanje sa stvarnošću", dodao je on.

Na pitanje šta će biti 1. septembra, Molliqaj kaže da ne zna jer je "Vlada potpuno zatvorena" prema građanima i civilnom društvu.

"Reciprocitet nije ni riješenje ni pomoć dijalogu. Da nam je cilj mir među narodima, svaka akcija bi se posmatrala u svijetlu tog cilja. Problem sa Srbijom je politički i ne može se riješiti djelimičnim sporazumima", naglasio je Molliqaj.

On je rekao da rasprava o odvojenim dijelovima sporazuma, sjever Kosova tretiraju kao odvojeni dio, što, smatra on, pokazuje da konačni sporazum neće biti posljednji, jer svako političko rješenje koje nema "državljanstvo" kao osnovu ima potencijal sukoba i zloupotrebe.

Smatra i da bi osnivanje ZSO bilo najgore moguće za Kosovo.

"Takav sporazum je sada ponovo na stolu. Udruženje mora biti sprečeno. Njegovo stvaranje osigurava trajno kršenje državljanstva i razvoj zemlje", smatra Molliqaj.

Govoreći o ekonomskoj krizi rekao je da je pristup Kurtijeve vlade pogoršava, o čemu govori i podatak da Kosovo ima najveću stopu inflacije u Evropi.

"Vlada je potpuno ravnodušna, ostavlja građane na milost i nemilost oligarsima, a sa druge strane, ekonomski model koji Vlada slijedi povećava krizu još više. Odbijanje vlade da pusti javni novac u opticaj je pogrešan korak u ekonomiji. Za razliku od zemalja regiona, koje su svim svojim kapacitetima posvećene da obezbjede što bolje snabdjevanje energijom za predstojeću zimu, sa onim što znamo do sada, Vlada Kosova spava", rekao je on.

Izvor: demokracia.com/kosovoonline