Energetska kriza ili...!?

Iako je Kosovo ušlo u energetsku krizu jer je cijena električne energije porasla zbog povećanja njenih cijena na međunarodnom tržištu van svake prognoze, Kosovo nastavlja da prodaje struju mnogo jeftinije od realne cijene na tržištu, prenosi Ekonomija onlajn.

Energetska korporacija Kosova (KEK) nema kapacitet da proizvede onoliko električne energije koliko je potrebno, jer su dva bloka na godišnjem remontu.

Jezero Gazivode najvažniji je vodozahvat za privredu Kosova, jer se na njemu nalazi hidroelektrana, međutim, struja koja se tamo proizvodi odlazi u Bugarsku, jer je javno preduzeće "Ibar Lepenac" koje gazduje jezerom potpisalo ugovor sa privatnom kompanijom o prodaji struje na tri godine.

Kako se navodi, da je ovaj ugovor raskinut, Kosovo ne bi imalo trenutne restrikcije struje.

U kompaniji "Ibar Lepenac" rekli su da ugovor sa Bugarskom važi do 2023. godine.

"Ugovor o prodaji električne energije sa privatnim preduzećem važi do 31.12.2023. Kapacitet proizvodnje električne energije iz brane u jezeru Gazivode je 32 megavata", rečeno je iz Informativne službe preduzeća "Ibar Lepenac".

Dok hidroelektrana proizvodi 32 megavata samo tokom jednog sata, kako bi se izbjegla smanjenja, Energetska korporacija Kosova je juče obavjestila da je uvezla ukupno 100 megavati struje iz Albanije, kako bi obustavila restrikcije.

Iako kompanija "Ibar Lepenac" nije navela koliko košta prodaja jednog megavata, podrazumeva se da je protiv ugovora potpisanog prije dvije godine po fiksnoj cijeni od 38,11 eura.

Na međunarodnom tržištu cijena jednog megavata je skoro 600 eura, što je cijena koju je KEDS platio prije nekoliko dana.

Prema računici, 32 megavata električne energije proizvedene za jedan sat, Bugarima se prodaje za 1.216 eura. Ista struja, posmatrana na međunarodnom tržištu po prosječnoj cijeni od 500 eura, koštala bi zapravo 16.000 eura po satu. Na osnovu godišnjeg bilansa električne energije za 2022. godinu koji objavljuje RUE, planirano je da Hidrocentrala "Gazivode" proizvodi 86 gigavati.

Proizvodnja električne energije iz najveće hidroelektrane odvija se tokom zime, upravo kada je na Kosovu najveća potreba za strujom.

Poskupljenje struje u svijetu dovelo je do toga da Kosovo uđe u energetsku krizu.

Prema KEDS-u, Kosovo plaća višestruko više za uvoz struje u odnosu na prethodne godine.

Ali, u posljednja četiri dana uvoz je zaustavljen, što je dovelo do stupanja na snagu povlastica. KEDS je zatražio povećanje cijene struje, a zahtjev će razmotriti RUE.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online