Specijalni sud

Sudija Nicolas Guilhot odobrio je zahtjev timova odbrane u predmetu Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, da se produži ograničenje broja riječi u zajedničkom odgovoru odbrane na odgovor tužilaštva. Novom odlukom odobreno je 500 riječi u zajedničkom odgovoru odbrane, prenosi Gazeta express.

U odluci se navodi da sudija za prethodni postupak nalazi da je zahtjev podnet prije isteka roka za dostavljanje odgovora odbrane, kako to zahtjeva član 36. stav 1. Praktičnog vodiča.

Sudija za prethodni postupak nalazi da je utvrđen valjan razlog koji opravdava traženo produženje ograničenja broja riječi i produžava ograničenje broja reči za zajednički odgovor odbrane na 500 riječi.

Inače, Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenjenu optužnicu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

U aneksu objavljenom u vezi sa zločinima koji su se navodno dogodili u Semetištu i Budakovu, tužilaštvo je navelo ratne zločine poput nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i pritvora, okrutnog ili nehumanog postupanja, mučenja, ubistva. U međuvremenu, kao zločine protiv čovječnosti navodi zatvaranje, druga neljudska djela, mučenje, ubistvo, prisilni nestanak lica i progon.

Jakup Krasniqi i Hashim Thaçi su se 9. novembra 2020. u prvim pojavljivanjima izjasnili da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret.

Veseli je isto izjavio u svom pojavljivanju 10. novembra, kao i Selimi 11. novembra.

Optužnica protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Izvor: Gazeta Express