Barikade i dalje prisutne

Na sjeveru Kosova, na putevima koje vode prema graničnim prelazima sa Srbijom - Jarinju i Brnjaku - u ponedjeljak ujutro još postoje barikade koje su postavili lokalni Srbi.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamenik šefa policije za severnu regiju Besim Hoti.

"Situacija se nije promijenila. Situacija je mirna, ništa se nije dogodilo. Barikade su tu i dalje prisutne, ali da vidimo danas tokom dana što će biti nakon odluke koja je donesena", rekao je Hoti za RSE.

Zvaničnici Kosova su saopštili u nedjelju prije ponoći da će na 30 dana odložiti primjenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima kada se uklone barikade koje su u nedjelju postavili lokalni Srbi na sjeveru Kosova.

Do tada se dokument o ulazu na Kosovo građanima Srbije izdaje na svim prelazima sa Srbijom, osim na Jarinju i Brnjaku, koja su zatvorena zbog barikada. Prvi izlazno-ulazni dokument izdat je državljaninu Srbije na graničnom prelazu Merdare nekoliko minuta posle ponoći 1. avgusta.

"U trenutku uklanjanja svih barikada i prepreka, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022. godine", napisao je ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla na Facebooku.

Srbi na severu Kosova su 31. jula kamionima i drugim vozilima blokirali puteve na sjeveru u znak protesta protiv odluka Vlade Kosova od 29. juna.

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier u nedelju uveče se sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem i zatražio odgodu primjene ovih odluka koja je trebala započeti u ponedjeljak 1. avgusta.

"Smatramo da bi takvo odlaganje bilo važno, jer izgleda da ima dezinformacija i nesporazuma oko ovih odluka" rekao je Hovenier.

U međuvremenu, izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak pozdravio je odluku Kosova da prihvati, kako je rekao, prijedlog šefa evropskog bloka Josepa Borrella o odlaganju implementacije.

"EU očekuje da se sve blokade na putu odmah uklone. Borrell je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Hvala američkoj ambasadi na Kosovu na snažnoj podršci", napisao je on na Twitteru.