Ne mijenjamo stav

Šef kosovske delegacije za razgovore sa Srbijom o pitanju nestalih Andin Hoti izjavio je da Kosovo i Srbija nisu blizu potpisivanja deklaracije o nestalim licima i naglasio da kosovska strana ne odustaje od termina "nasilno nestali", prenosi Klan Kosova.

Za Beograd je neprihvatljivo da se nestala lica nazivaju "nasilno nestalima", a Hoti navodi da se kosovska strana suočava sa pritiskom po tom pitanju.

"Nastavljamo da insistiramo i ne namjeravam da mijenjam ovaj stav jer bi taj termin trebalo da bude u deklaraciji iz više razloga, a ovo nije politički razlog. Uvjeren sam da termin 'nasilno nestao' obavezuje obe strane, i Kosovo i Srbiju da daju informacije, da ponudimo svoj rad na pronalaženju nestalih. A ako idemo da se izjašnjavamo ne očekujući konkretan rezultat u Briselu, onda je to bolno za članove porodice, a ne želim da se uzaludno nadaju, jer smo 22 godine u zaostatku. Nismo blizu (potpisivanju deklaracije)", naveo je Hoti.

On je rekao da Srbija igra političku igru po tom pitanju i zato je, naveo je, kosovskoj strani bilo važno da ovo pitanje ide u Brisel i da EU ima malo važniju ulogu, malo više odlučivanja o pitanjima nestalih.

"Izraz 'nasilno nestali' nalazio se u svakoj tački izjave, mogli smo da razumemo, iako je to bilo nerazumljivo, pa smo ga ostavili samo u jednoj ili dvije tačke. Ovo je, po meni, i kraj razgovora o deklaraciji o nestalim u Briselu. Ako Srbija bude i dalje oklijevala, onda bi Evropska unija, ili bilo ko drugi, trebalo da se okrene Srbiji, a ne nama. Odlučni smo, dijalog još traje, ovo je moj stav, to sam više puta rekao u Briselu. Ne znam kako će to ići do kraja. Imamo veliki pritisak kao kosovska strana za ovaj posao", kaže Hoti za Kosovo press.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova