Čelnik PSD-a

Čelnik Socijaldemokratske stranke (PSD) Dardan Molliqaj komentirao je sastanak Vjose Osmani i Albina Kurtija s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Susret je ocijenio vrlo važnim, ali prema njegovim riječima, niko nije više relativizirao ovakve posjete SAD-u od predsjednice i premijera Kosova.

“Relativiziranje i negiranje značaja i kritika kada se ovaj sastanak nije dogodio. Ponašali su se normalno. Minimizirali su važnost. Napravili su retoriku. Sada kada se susret dogodio, pucali su od veselja. Uživajte prijatelji", rekao je Molliqaj.

On je dalje izrazio sumnju u vezi sa ovim susretom, po njemu je "test dogovor sa Srbijom i implementacija odluke Ustavnog suda o manastiru Dečani".

Prema njegovim riječima, SAD je uvijek bio otvoren za konačno rješenje između Kosova i Srbije, ali dodaje, predsjednica Osmani i premijer Kurti nisu bili zainteresirani za tako nešto.

“Amerika se pokazala dovoljno otvorenom za konačno rješenje, prema potrebama Kosova. Kurti i Osmani ne. Oni ostaju zaglavljeni u pozicijama suvereniteta i samodovoljnosti. Naglasak na priznanju, ali nikad na vrsti kompromisa, govori puno o suštini", dodao je.

Na kraju, Molliqaj je naveo da bi konačni sporazum trebao težiti međusobnom priznanju, ali prema njegovim riječima, to se ne može dogoditi ako je "glavni kriterij priznanje unutar Zajednicu opština sa srpskom većinom, kao projekta, onda se zna da ćeš li imati Zajednicu opština sa srpskom većinom, bez priznanja".