Šef Ujedinjenog sindikata obrazovanja...

Zamjenik ministra prosvete Dukagjin Pupovci kazao je da je ocjenjivanje nastavnika predviđeno zakonom i da svi nastavnici treba da dobiju osnovnu licencu, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, osnovna licenca neće biti ocjenjivana u vidu testa.

"Evaluacija nastavnika je predviđena zakonom i mijenja se zakonska regulativa, ali se ne podrazumjeva da će to ocjenjivanje biti u vidu testa. Ideja je da svi nastavnici dobiju osnovnu licencu i da je mogu zadržati kroz te redovne evaluacije koje se rade. Ako im je potrebna napredna licenca, onda će se primjenjivati posebne metode procjene koje još nisu uspostavljene“, rekao je on.

Šef Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rrahman Jasharaj rekao je da su se dogovorili sa Ministarstvom da neće biti pismenog testa za prosvetne radnike.

„Insistirali smo i možda će biti neka vrsta evaluacije prosvetnih radnika, koja se zove interna evaluacija od strane direktora i eksterna evaluacija preko inspektora. Zalažemo se za takvu procjenu jer želimo da znamo koji je nivo rada prosvetnih radnika, ali ne i za pismeni test“, rekao je Jasharaj.

Direktor Instituta za mlade "Ed gard" Rinor Qehaja rekao je da procjena treba da bude kontinuirana. On je dodao da bi to ukazalo na stanje u obrazovanju, ali i pomoglo nastavnicima da se poboljšaju.

"Nastavnike treba ocjenjivati svakodnevno. Ali ta evaluacija treba da počne onog trenutka kada budemo razmatrali važeću zakonsku regulativu o vrednovanju rada nastavnika. Dakle, ne evaluacije jednom u pet godina, ne evaluacije gdje su ocjenjivani kvalifikovaniji od ocjenjivača, već prave, standardizovane i vjerodostojne evaluacije koje nam pokazuju u kakvom je stanju kvalitet nastave“, rekao je Qehaja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online