Promašena investicija

Promašena investicija, kaže o nedovršenoj bolnici u njegovom mestu i praznim stambenim jedinicama Zvonko, meštanin Štrpca, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra.

Zdravstvene ustanove u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu funkcionišu u sistemu Srbije, a za izgradnju pomenute bolnice u Štrpcu novac je izdvojila Vlada Kosova.

Bolnica je meštanima Štrpca koje se nalazi na oko 50 kilometara od Prištine, kaže Zvonko, preko potrebna. Napominje da se njegovi sugrađani na lečenje upućuju u druge opštine sa srpskom većinom, u Gračanici kod Prištine ili Severnoj Mitrovici na severu Kosova, jer u njihovoj opštini ne postoji sekundarna zdravstvena ustanova.

"Umesto da se olakša život građana, umesto da funkcionisanje građana bude jednostavnije, što lakše, što jeftinije, stvari na terenu postaju nepodnošljive", kaže Zvonko za Radio Slobodna Evropa (RSE).​

Izveštaj revizora: Objekti oštećeni i demolirani

Nacionalna kancelarija revizora u izveštaju za 2021. godinu, ukazuje da je Opština Štrpce izgradila bolnicu u vrednosti od 1,6 miliona eura ali da ona još uvek nije funkcionalna, iako je tehnički prijem izvršen oktobra 2012. godine.

"Akumulirana amortizacija ovog objekta do kraja 2021. godine dostigla je vrednost od 377.473 eura, dok je neto vrednost u knjigama ostala 1.269.684 evra", napominje se u izveštaju.

Za ovu bolnicu je svojevremeno nabavljena i oprema a revizor ukazuje da ukupna vrednost te medicinske opreme iznosi 1,8 miliona eura. Napominje se da se ta oprema čuva u magacinu i da se ne koristi. Takođe se ukazuje da u registru opštinske imovine postoje četiri stambene zgrade, koje su izgrađene za socijalno ugrožene porodice, te da je u njih uloženo 2.709.075 eura.

"Iako su zgrade završene pre više od šest godina, još uvek se ne mogu koristiti, nisu tehnički prihvaćene. Ove zgrade niko ne koristi, niko se ne stara o njima i ne održavaju se. Iz obilaska smo primetili da su ovi objekti oštećeni i demolirani", ukazuje se u izveštaju revizora.

Zaključuje se da je razlog za tako nešto "nemar, neodgovornost menadžmenta i nedostatak unutrašnje kontrole". Dalje se napominje da su lokalne vlasti u Štrpcu obavezne da preduzmu neophodne mere kako bi se sačuvala imovina na teritoriji te opštine.

"Moraju se preduzeti hitne mere za stvaranje preduslova da se oprema koja se nalazi u magacinima i da se zgrade sa stanovima za socijalne slučajeve što pre stave na raspolaganje za korišćenje", podvlači se.

Odgovor Opštine Štrpce

Iz opštine Štrpce, na čijem je čelu Dalibor Jevtić iz redova "Srpske liste", vodeće partije Srba na Kosovu, navode da lokalne vlasti rade na funkcionalizaciji bolnice "usled činjenice da sama zgrada unutar i van ima dosta oštećenja".

"Završena je faza čišćenja same zgrade, kao i zamena polomljenih prozora/vrata. U narednom periodu radićemo na drugim popravkama kako bi zgradu osposobili i u kasnijoj fazi pripremili bolnicu za otvaranje i rad. Cilj nam je da kada se bolnica otvori ona kao takva pruža najbolje usluge sekundarne zdravstvene zaštite", navode iz kabineta gradonačelnika Opštine Štrpce u pisanom odgovoru za RSE.

Međutim, nije stigao precizan odgovor zašto je dozvoljeno uništavanje zgrade bolnice i zašto ona u funkciju nije puštena pre desetak godina, kada je i izgrađena.

Dalibor Jevtić na mesto predsednika Opštine Štrpce stupio nakon lokalnih izbora krajem 2021. godine. Do tada je opštinu Štrpce, od njenog osnivanja nakon procesa decentralizacije na Kosovu 2008/2009. godine, vodio Bratislav Nikolić, koji je uhapšen decembra prošle godine u akciji Policije Kosova zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kada je reč o stambenim jedinicama nadomak same bolnice, iz opštine Štrpce objašnjavaju kako sam tehnički prijem zgrada nije izvršen usled nedostataka jer je bankrotirala kompanija koja je izvodila radove.

"Zbog činjenice da tehnički prijem nije završen, stanovi nisu mogli biti podeljeni, a kasnije je došlo i do krađe i uništenja istih, o čemu je obaveštena i Policija. Opština Štrpce planira da ovo pitanje reši kako pravno tako i drugačije kako bi se stanovi podelili", navode i dodaju da će sarađivati sa nadležnim institucijama kako bi se i to pitanje rešilo.

Pitanja u Skupštini opštine

Slaviša Vasiljević, odbornik u Skupštini opštine Štrpce ispred Građanske inicijative "Sloboda Štrpce", poručuje da je u nekoliko navrata na lokalnim sednicama otvarao pitanje bolnice, odnosno zašto ona još uvek nije puštena u rad ali, kako kaže, konkretan odgovor nije dobio.

"Ceo proces je netransparentan, Opština Štrpce ima sredstva za zapošljavanje određenog broja ljudi u sekundarnom zdravstvu. Ja nisam mogao da saznam zašto bolnica do dana današnjeg nije puštena u funkciju", navodi Vasiljević.

Ovaj odbornik kaže i da je zgrada bolnice danas u jako lošem stanju.

"Osim primarne zdravstvene zaštite, mi nemamo bolnicu, za malo veće medicinske intervencije mora da se ide do Gračanice. Mi smo imali prava na tu bolnicu, očekivanja su bila velika", navodi Vasiljević.

Ista situacija i u Gračanici

Pre desetak godina sredstvima Vlade Kosova je počela da se gradi i moderna bolnica u Gračanici. Projekat je predviđao da se ta bolnica prostire na sedam hiljada metara kvadratnih sa 12 operacionih sala i heliodromom, ali ona do danas nije završena.

RSE je aprila prošle godine pisao o tome, a tadašnji gradonačelnik Srđan Popović nije mogao da precizira zbog čega bolnica nikada nije završena uz obrazloženje da je "on zatekao takvo stanje". Poručio je da će lokalne vlasti tu zgradu pretvoriti u stambeni prostor, a da će bolnica biti sagrađena "veoma brzo" sredstvima Vlade Srbije.

Na mesto gradonačelnice Gračanice je potom došla Ljiljana Šubarić, takođe iz redova "Srpske liste", ali ona nije odgovorila na upite RSE da li je i dalje plan da se nedovršena bolnica pretvori u stambene jedinice, niti kada će početi izgradnja nove bolnice.

U Gračanici sekundarno zdravstvo od 1999. godine funkcioniše u limenim kontejnerima, u kojima je tada premešten Kliničko-bolnički centar iz Prištine. U toj zdravstvenoj ustanovi se hospitalizuju pacijenti sa teritorije opštine Gračanica, ali ima pacijenata i iz drugih opština južno od reke Ibar.

Lekari koji rade u KBC u Gračanici su u nekoliko navrata ukazivali na alarmantno stanje u zdravstvu, odnosno da nemaju sredstva za rad, te da će za nekoliko godina ostati bez kadra, a da su pacijenti često prinuđeni da analize rade u privatnim klinikama.

U međuvremenu je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2018. godine najavio izgradnju nove bolnice u Gračanici, sredstvima Vlade Srbije. Ipak, za sve ove godine je obezbeđena samo parcela na kojoj bi ta bolnica "uskoro" trebala da bude izgrađena.

Obećanja ostala na rečima, kaže bivši gradonačelnik

Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović smatra da nije bilo dovoljno volje da se u protekle dve decenije izgradi bolnica i izražava žaljenje što on sam nije "pogurao" završetak projekta izgradnje bolnice, za koju je novac izdvajala Vlada Kosova.

"Večito su postojala neka obećanja da će tu bolnicu izgraditi Vlada Srbije ili neko drugi. Na žalost, do danas, sva ta obećanja, sve je ostalo samo na rečima i još uvek se lečimo u tim limenim kontejnerima a ne u adekvatnim uslovima", ukazuje Stojanović.

Branimir Stojanović je za gradonačelnika Gračnice izbran nakon novembarskih lokalnih izbora 2013. godine ali je već decembra naredne godine izabran za zamenika premijera Kosova. Prema njegovim rečima, izgradnja bolnice sredstvima Vlade Kosova nije bila uspešna priča jer nije bilo dovoljno para a ne zato što neko nije želeo da meša kosovski i srpski sistem.

"Mi smo se tada suočili sa činjenicom da je bilo sumnji na ozbiljne finansijske zloupotrebe. Mi smo imali projekat koji je bio pod istragom zbog eventualnih zloupotreba. Apsolutno je bilo nemoguće samostalno sprovesti to do kraja. Vlada Kosova je odustala od toga i ta zgrada je ostala u fazi da je neupotrebljiva", navodi Stojanović.

Ne zna da li će Gračanica ikada imati bolnicu jer "oni koji danas odlučuju se ne leče ovde".

Takođe, u Gračanici postoje stambene jedinice, koje su izgrađene još 2019. godine ali još uvek nisu dobile svoje vlasnike. Te zgrade su u nekoliko navrata demolirane, nakon čega su lokalne vlasti nadoknađivale štetu.

Konkurs za dodeljivanje stambenih jedinaca, namenjene mladim bračnim parovima, socijalno ugroženim i raseljenim licima, bio najpre objavljen oktobra 2021. godine, tokom kampanje za lokane izbore.

Potom je novo lokalno rukovodstvo februara ove godine poništilo taj konkurs bez konkretnog obrazloženja. Novi konkurs za dodeljivanje tih stambenih jedinica još uvek nije objavljen.