Agencija za statistiku

Agencija za statistiku Kosova (ASK) objavila je da je inflacija u junu bila 1,4 odsto veća nego u maju 2022. godine, dok je godišnja stopa inflacije merena u junu 2022. godine u poređenju sa junom 2021. godine 14,1 odsto, prenosi Danas.

„Harmonizovani Indeks potrošačkih cijena (HIPC)“ pokazao je da je do inflacije došlo usljed povećanja potrošačkih cijena hljeba i žitarica (1,1 procenat), mesa (1,4), voća (tri procenta), pa sve do povećanja cijena ogrevnog drveta i peleta koji su poskupeli za šest odsto.

Najviše su porasle cijene goriva i maziva za sredstva ličnog prevoza, za više od 15,4 odsto, a usluge prevoza skuplje su za šest procenata.

U poređenju sa istim periodom prošle godine na inflaciju od 14,1 odsto uticalo je poskupljenje hljeba i žitarica (27,7), mesa (19,6), mlijeka, sira i jaja (22,3), jestivog ulja i masti (čak 53,8 odsto), čokolade i slatkiša (19 odsto), kao i kafe, čaja i kakaa koji su poskupeli skoro 18 procenata.

Takođe je zabilježeno povećanje cijena za održavanje i uredjenje stana, plin je skuplji za 40 odsto, namještaj za šest, a oprema za domaćinstvo skoro devet procenata.

Izvor: Danas