EU pokazala licemerje

Poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Lushtaku smatra da je neukidanje viza za žaljenje jer je Kosovo Evropa i njen cilj je članstvo u EU, prenosi Zeri.

Lushtaku je rekao da su svi kriterijumi za viznu liberalizaciju ispunjeni još 2015. godine.

"Svakako da je EU pokazala licemerje u tom pogledu jer smo već ispunili uslove za liberalizaciju viznog režima i u tom pogledu nam Evropa ili zemlje članice koje su odlučujuće u delu liberalizacije viza s jedne strane pokazuju nešto drugo na stolu. S druge strane, druga strana u odlučivanju pokazuju nešto drugo. I to je žalosno jer Kosovo je Evropa i Kosovo voli EU i njegov cilj je članstvo u EU", kazao je on.

"Nijedan drugi vodič nam ne ide u prilog i diskriminatoran je za nas kao Kosovo jer pokazuje da postoji dvostruki standard za liberalizaciju viza za Kosovo. To nam ne pripada kao politika, jer da je to bila naša odgovornost, mi bismo ovu obavezu završili 2014-2015. i voljeli bismo da dobijemo liberalizaciju viznog režima, ali nažalost u ovom aspektu nemamo mogućnosti da učinimo više jer je u rukama EU i država članica EU", rekao je Lushtaku.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj rekao je da institucije treba da se suprotstave takvom vodiču koji je nepravedan prema građanima.

"Kosovo, diplomatija, ali i sve institucije moraju da se suprotstave takvom vodiču, koji je nepravedan prema građanima Kosova. Evropska zajednica je proglasila 95 utvrđenih kriterijuma koje ispunjava Kosovo. Potrebna nam je aktivacija, posao, posvećenost institucija Vlade, posebno prema skeptičnim zemljama, i da se borimo protiv ove nepravde kako bi građani bili ravnopravni u kretanju kao i svi građani regiona", rekao je Zemaj.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj je naglasio da EU treba ozbiljnije da razmišlja o građanima, kako se diskriminacija ne bi nastavila.

"Koliko godina nam se govori da su ispunjeni svi kriterijumi koje EU traži za viznu liberalizaciju, a sada je besmislica tražiti još jedan vodič za ispunjavanje drugih uslova. Ovaj apsurd sam po sebi napada građane i izoluje Kosovo kao jedinu državu u regionu koja nema slobodno kretanje. Mislim da bi EU trebalo ozbiljnije da razmišlja i misli o građanima da ih ne izoluje i ne diskriminiše", kaže on.

Lekaj je naveo da su zatražili skupštinski raspravu, pozivajući da se građani Kosova ne getoiziraju.

"Mislim da EU treba da zna da su građani Kosova deo EU i da ne misle drugačije i da je to nepravedno. EU mora jasno da kaže ili želi da liberalizuje vize i dozvoli građanima Kosova da se slobodno kreću ili da kažemo da getoizujemo građane Kosova", rekao je Lekaj.

Izvor: Zeri/Kosovoonline