Dijaspora da izađe na proteste

To što Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju je potpuno nerazuman, neracionalan i nepravedan stav EU, jer je Kosovo prije nekoliko godina ispunilo tražene kriterijume, međutim građani Kosova još uvijek nemaju slobodu kretanja, a nema ni objašnjenja od EU zašto je to tako, istakao je analitičar Azem Vllasi za Kosovo onlajn.

Vllasi je rekao da građani Kosova imaju pravo da budu nezadovoljni i protestuju, ali da takođe kosovska dijaspora treba da izađe na proteste u zemljama EU kako bi Evropi pokazala nezadovoljstvo zbog održavanja viznog režima.

"Građani su u pravu što protestuju, i građani Kosova u evropskim zemljama treba da organizuju proteste, da se traži vizna liberalizacija, jer nema razumnog razloga za izostanak vizne liberalizacije za građane Kosova. Uz angažovanje kosovskih institucija, i građani treba da utiču na to i protestuju, kako bi Evropa shvatila da čini nepravdu", rekao je Vllasi.

Kako je dodao mnoge zemlje podržavaju bezvizni režim za Kosovo, ali se u EU odlučuje konsenzusom.

"Njemačka i mnoge zemlje EU su za ukidanje viznog režima, ali se uvijek nađe neka zemlja koja je protiv, u ovom slučaju je to Francuska. Potpuno je nerazumno zašto pravi problem oko liberalizacije, ali takav je sistem odlučivanja u EU. Kod nas je to slučaj sa viznom liberalizacijom. Imamo pravo da budemo ljuti na EU", naveo je on.

Povodom izjava kosovskih političara da su predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti krivi što Kosovo nema viznu liberalizaciju, naglasio je da opozicija uvijek kritikuje vlast, ali da šansa jeste propuštena.

"Opozicija napada sadašnju vlast za neke ranije postupke, a ne vidi svoje greške iz prošlosti. Jesu ranije učinjene greške po pitanju vizne liberalizacije. Najbliže smo bili ukidanju viza kada je trebalo usvojiti sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji, a opozicija to nije dozvolila i ta šansa je propuštena. Sada kada su na vlasti, ispunjen je taj uslov, ali iz EU poručuju "izvinite, propustili ste šansu, sada imamo druge uslove". Opozicija i vlast na Kosovu uvijek imaju istu šemu neslaganja, ne oko principijelnih pitanja već oko inaćenja", istakao je Vllasi.

Vllasi je istakao da iz EU stižu poruke o evropskoj budućnosti regiona, ali da su zemlje Zapadnog Balkana već umorne od praznih obećanja.

"Od EU uvijek čujemo fraze da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu. Znamo da nemamo afričku ili latinoameričku, već evropsku perspektivu, jer smo u Evropi, ali ne vide se principijelnost i odlučnost EU da ove države brže integriše u svoje redove. Iz Brisela ponavljaju poruke da je evropska zajednica zainteresovana da sve zemlje Zapadnog Balkana što prije budu intergrisane, a Bosni i Hercegovini ne daju status kandidata za članstvo u EU, sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ne otvaraju proces pregovora za članstvo zbog potpuno nerazumnog stava Bugarske koji stavlja veto", rekao je ovaj analitičar.

Kako je dodao, sa sastanka EU-Zapadni Balkan, lideri zemalja regiona su izašli razočarani.

"Juče smo vidjeli taj sastanak lidera zemalja EU sa čelnicima zemalja Zapadnog Balkana i svi lideri regiona su sa sastanka izašli razočarani, Albanija i Sjeverna Makedonija iz razloga što Bugarska zloupotrebljava pravo veta, kosovska strana nezadovoljna zbog toga što nema vizne liberalizacije, BiH što nema odluke o kandidaturi za članstvo. Ceo region je na čekanju i moguće je da zbog toga svih naroda regiona opadne interes za EU i poveća se razočarenje", naveo je Vllasi.

On je istakao da se očekivalo od EU, koja poručuje da je Balkan izložen destruktivnom uticaju, da zemlje regiona približi sebi.

"U ovoj situaciji kada se mnogo toga promjenilo zbog napada Rusije na Ukrajinu, umjesto da se pojača jedinstvo EU po mnogim pitanjima, pa i po pitanju integracije zemalja regiona, tu se cepidlači, zemlje EU se drže se na odstojanju, a od svih njih čujemo kako Rusija može da proširi svoj destruktivni uticaj na Balkan", rekao je Vllasi.

Izvor: Kosovo Online