Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom zatražila da pitanje vizne liberalizacije bude rješeno, dodajući da će Kosovo krajem godine podneti zahtjev za članstvo u EU.

Osmani je napomenula i da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom uz posredovanje EU.

"Dijalog za Kosovo nije samo zahtjev međunarodne zajednice već je vitalan proces koji obe zemlje približava EU. Treba da budemo fokusirani na međusobno priznanje kao jedino rješenje, koji obezbjeđuje mir i stabilnost regiona", zaključila je Osmani.

Osmani je navela da upkos privrženosti EU, neispunjavanje obećanja vezano za region stavlja na test kredibilitet EU, ostavljajući prostor za zloćudni spoljni uticaj.

"Želim da vas uvjerim da će narod Kosova i država nastojati da odbace ruski i druge opasne uticaje, ali nam je takođe hitno potrebno da EU učini jasnom evropsku perspektivu čitavog regiona ali i Kosova, prije svega ka viznoj liberalizaciji. Ovaj proces je veoma zakasnio, iako su svi kriteriju ispunjeni. Do sada je postajala jasna diskriminacija i duboka nepravda prema našem narodu. Očekujem da ćemo raditi zajedno kako bi se to putanje što prije zaključili", poručila je Osmani.

Predsjednica Kosova je napomenula da će Kosovo do kraja godine podneti zahtjev za članstvo u EU.

"Treba da se uspostavi jasan put put ka članstvu u EU. Kosovo ne samo da je spremno nego je angažovana u preduzimanju svih neophodnih reformi, kako bi se pridružilo EU. Planiramo da se do kraja godine prijavimo da bi smo postali zemlja kandidat", dodala je ona.

Na pitanje da li postoji mogućnost da građanima Kosova vizna liberalizacija bude odobrena 23. juna Osmani je rekla da je Kosovo ispunilo sve kriterijume.

"Nastavićemo da intezivno radimo sa državama članicima EU kako bi bila okončala duboka napravda prema građanima Kosova. A ukoliko se to dogodi 23. juna ili nekog drugog datuma to je pojedinačna volja država članica EU", kazala je Osmani.

Izvor: Kosovo Online