Opasan presedan

Stručnjak za ekonomska pitanja Edison Xhakurti kazao je da bi drugo povlačenje sredstava iz Štednog fonda (Trust), bila još jedna greška i nastavak neobične politike kosovske vlasti, kakva se ne sprovodi na drugim mjestima, prenosi Koha.

Xhakurti je kazao da će priliv novca u privredu, u vrijeme stalne inflacije, uticati na njen dalji rast.

"Ekonomija Kosova vrijedi oko sedam milijardi eura i ako se uvede 200 miliona, onda je to negdje oko 2,9 odsto cjelokupne privrede, što je jako malo“, rekao je on.

Prema riječima Xhakurtija, ova odluka predstavlja opasan presedan koji koriste i predstavnici opozicije.

"U vladi Hotija je napravljen veoma opasan i pogrešan presedan kada je došlo do prvog povlačenja i sada dolazimo u situacije kada se vidi kako se ovi alati mogu stalno zloupotrebljavati za različite političke agende, za svoje ciljeve“, rekao je on.

Prvi put je u decembru 2020. godine dozvoljeno podizanje 10 odsto iz Štednog fonda (Trust).

Odbor za budžet nije u sredu usvojio predlog da se Skupštini preporuči razmatranje Nacrta zakona koji omogućava novo povlačenje iz Štednog fonda (Trust).

Međutim, nacrt zakona će ići u Skupštinu na razmatranje bez odobrenja Komisije ili Vlade.

Inicijator zakona je poslanik PDK Bekim Haxhiu.

Na njegov zahtjev, lica koja imaju štednju manju od deset hiljada eura imaju pravo da podignu do 30 odsto štednje.

Oni koji imaju od 10.000 do 19.999 eura mogu da povuku do 25 odsto. Oni koji imaju od 20.000 do 29.999 eura mogu da podignu do 20 odsto. Svi koji imaju od 30.000 do 39.999 eura može privući 15 odsto štednje, a oni koji imaju više mogu da podignu i do 10 odsto štednje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore