Na meti kritika

Agencija za statistiku Kosova (ASK), koja radi u okviru kabineta premijera Albina Kurtija, bila je na meti kritika jer je naknadno prepravljala podatke koje je davala na svom sajtu, a sada je prestala da objavljuje dnevna kretanja cijena, piše Naconale.

Tako je ASK izbrisala, na primjer, izvještaj o privrednom rastu od 2,07 odsto i potom ga prepravila na 3,26 odsto, a sada je preduzela još jednu akciju, da ukloni sa svog sajta tabelu sa dnevnim kretanjem cijena proizvoda.

Na akciju ASK-a reagovao je i Edison Xhakurti, bivši zamjenik ministra trgovine i industrije za vrijeme prve Kurtijeve vlade.

"Agencija za statistiku Kosova ne samo da je prestala da prati cene na dnevnom nivou za set osnovniһ proizvoda, već je i uklonila podatke iz javne baze podataka. Ima li objašnjenja za ove radnje? Nažalost, situacija na terenu nije poboljšana skrivanjem podataka”, naveo je Xhakurti.

U odgovoru na pitanje Nacionala zbog čega se to dogodilo, iz ASK-a su naveli da je praćenje cijena bilo postavljeno za vrijeme kada je su se one mijenjale, ali da sada toga više nema.

„Rukovodstvo ASK-a odlučilo da izvještaje o kretanju cijena nekih proizvoda na dnevnom nivou objavljuje kada su se one mijenjale, a to je trajalo oko godinu dana. Sada, kada imamo stabilizaciju cijena, a postoji mjesečno objavljivanje harmonizovanog indeksa potrošačkih cijena, nema potrebe da nastavljamo dalje sa objavljivanjem dnevne tabele", poručili su iz ASK-a.

Cijene proizvoda na Kosovu našle su se i u središtu posljednjeg sukoba između najveće opozicione stranke Demokratskog saveza Kosova (LDK) i i vladajućeg Samoopredjeljenja. LDK kritikuje vlast za rast cijena, a Samoopredjeljenje optužuje opoziciju da je svojim odbijanjem da glasa za Zakon o ograničavanju cijena nekih proizvoda direktno uticala na poskupljenja.

Izvor: Kosovo online/Nacionale