Neodgovornost!

Razlog kašnjenje u imenovanju čelnika ključnih ekonomskih i finansijskih institucija, poput Centralne banke Kosova i Štedno penzionog fonda (Trust), je zbog toga što vladajuća stranka želi da imenuje "svoje ljude" na ove pozicije, kazali su sagovornici Ekonomije onlajn.

Trust je već nekoliko mjeseci bez Upravnog odbora, u vremenu kada bilježi milionske gubitke zbog oscilacija na međunarodnim tržištima, dok Centralna banka Kosova (CBK) takođe radi sa v.d. direktora.

Politički analitičar Afrim Kasolli rekao da je zabrinjavajuće što se ne imenuju pravi ljudi na čelo ovih institucija, dodajući da nije došlo do imenovanja, jer Vlada ne pronalazi ljude koji odgovaraju njenim interesima.

„Ovaj nemar Vlade Kosova da ne kompletira odbor institucija uopšte, je izraz njene neodgovornosti. Možda je to zbog njihovih političkih kalkulacija, jer nisu u stanju da pronađu adekvatne ljude za svoje stranačke interese", rekao je Kasolli.

Kasolli smatra takođe da predsjednica Kosova Vjosa Osmani time što ne potpisuje dekret o postavljenju glavnog tužioca već godinu dana, ne ispunjava svoju ustavnu dužnost, kao i da je time povredila svoja ovlašćenja.

“Ovo je jako loša vijest i već sada je jasno da je predsjednica svojim postupkom narušila pravni sistem zemlje, ostavljajući državu bez glavnog tužioca. Ona je, prema pravnim tumačenjima, već prekršila svoja ustavna ovlašćenja, time što nije postupila po nalogu glavnog tužioca zemlje”, objašnjava Kasolli.

Politički analitičar Shemsi Jashari smatra da se druga vlada Albina Kurtija pokazuje kao nesposobna da obavlja svoje dužnosti.

„Ako to možemo sažeti u jednu rečenicu, druga vlada Albina Kurtija pokazala se prilično nemarnom, prilično neefikasnom, mogu slobodno reći da je nesposobna da obavlja svoje dužnosti, posebno u imenovanju viših rukovodećih pozicija u važne institucije. Imamo mnogo glumačkih pozicija. To stvara mnoge probleme unutar ovih institucija jer nemamo legitimne lidere koji bi obavljali svoje dužnosti. U tim institucijama imamo 'status kvo' gde niko ne može da donosi važne odluke i svi pokušavaju da dominiraju i da se sakriju iza nedostatka nadležnosti”, naglasio je Jashari.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online