Poslanica LDK

Poslanica Demokratskog saveza Kosva Rezarta Krasniqi kaže da je premijer Albin Kurti odgovoran što su odnosi Kosova sa glavnim saveznikom SAD u posljednje vrijeme malo zahladneli jer su, navodi, Kurti i njegova vlada svojom bahatošću doveli do te tačke odnosa, prenosi Reporteri.

Ona smatra da je izuzetno zabrinjavajuće za Kosovo kada njegov lider zatvori vrata Bijele kuće.

"Sve što smo videli sa ovog njegovog putovanja, koje bi se bolje definisalo kao ekskurzija, jesu susreti sa mnoštvom poznatih američkih biznismena, nekim nižerangiranim političarima i mnogim Albancima koji žive u Americi", rekla je Krasniqi u intervjuu za portal Reporteri.

Prema njenim riječima, za vrijeme vlade LDK nije desilo da lider Kosovo nije primljen u Bijeloj kući.

"Zatvorena vrata znači da ste nepoželjni. Ja ovu situaciju ne vidim drugačije. Ali želim da ostanem u nadi da će on zakazati neke sastanke u Bijeloj kući sve dok ostane tamo. Nećemo dozvoliti da naši višedecenijski prijateljski odnosi sa Sjedinjenim Državama, glavnim saveznikom Kosova, izblede. Zamjena prijateljstva sa SAD nikada nije bila na dnevnom redu Kosova i nećemo dozvoliti da to bude ako neko ima takve namjere. Čak i da je neko pomislio, ozbiljno se prevario. Daćemo sve od sebe da njegujemo odnose sa Sjedinjenim Državama" , kaže Krasniqi.

Upitana o prijavi Kosova za članstvo u Savjetu Evrope i kakva su njena očekivanja, Krasniqi kaže da se zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope ne može posmatrati kao dostignuće Kurtijeve vlade jer se, dodaje, suočavamo sa novim geopolitičkim okolnostima u regionu i svijetu nakon ruske vojne invazije na Ukrajinu.

Prema njenim riječima, svako bi iskoristio tako pogodan zamah, zbog napetih okolnosti između Rusije i Ukrajine.

"Ono što treba znati jeste da ova misija nije završena procesom prijave, institucije zemlje u ovom slučaju one koje žele da dobiju najveće zasluge treba da se više angažuju da pruže neophodnu podršku za članstvo u Savjetu Evrope. A to se ne može bez lobiranja, za šta do sada nismo videli ni najmanji napor ove vlasti", navodi Krasniqi.

Na pitanje da ocjeni više od godinu dana Kurtijeve vlade, ona je navela da je aktuelna vlada upropastila privredu i osiromašila građane i da je Kurtijeva vlada nanela veliku štetu nesposobnošću da vodi Kosovo.

Prema njenim riječima, ekonomska situacija je teška, a nijedan ozbiljan investitor za ovo vrijeme nije došao da otvara preduzeća i nova radna mjesta, što bi poboljšalo ekonomsku situaciju.

"To je zbog činjenice da Kurtijeva vlada nema strategiju da dovede nove investitore", kaže Krasniqi i navodi da zbog nekompetentnosti u upravljanju sve više postoji rizik odlaska nekoliko stranih investitora koji posluju na Kosovu.

Smatra da je diplomatiji naneta velika šteta, neka čak i nepopravljiva "skandaloznim i amaterskim komunikacijama i neadekvatnim diplomatskim diskursom".

"Imamo potpunu stagnaciju u spoljnoj politici. Kosovo nije dobilo novo priznanje od 2021. godine", rekla je Krasniqi.

Povodom sumnji u umješanost ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja u finansijsku aferu u Sloveniji, Krasniqi je rekla da taj skandal postaje još veći kada ga Kurtijeva vlada zaštiti i ne otpusti iz diplomatske službe dok se slučaj potpuno ne rasvetli.

"Dakle, vlast koja je obećala da će dati prioritet borbi protiv kriminala i korupcije, sada brani kriminal, u nekoj formi postala je njegov advokat, iako se već nekoliko nedjelja priča o tom skandalu", rekla je Krasniqi.

Na pitanje da li je LDK spremna za nove parlamentarne izbore i gde vidi svoju stranku, Krasniqi je navela da je LDK spremna da učestvuje na novim parlamentarnim izborima kad god bude odlučeno da se oni održe i da su uvereni da će ubjedljivo pobediti jer su, kako je rekla, građani shvatili da je sve što su Albin Kurti i Pokret Samoopredjeljenje proglasili prije nego što su došli na vlast bila "samo prevara i ništa drugo, pa će za to dobiti zasluženu kaznu".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri