Svoji interesi

Advokat i političar Azem Vllasi kazao je da je ruski predslednik Vladimir Putin, spominjući Kosovo, htio da opravda svoje pretenzije prema Donjecku i Luganjsku, ali i da stavi do znanja Srbiji da Rusija ne podržava Srbiju kada je riječ o Kosovu, prenosi crnogorski Gradski portal.

"I sad su Srbi zbog te izjave Putina doživeli totalno razočaranje, jer Srbija sama ne priznaje ni taj stav Međunarodnog suda pravde da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Prema tome, neka vide sada u Srbiji ogoljeno da zapravo nisu imali nikakvu podršku niti imaju podršku Rusije", kazao je Vllasi za Gradsku RTV.

Kako je dodao, Putin je na ovaj način formalno priznao nezavisnost Kosova, ali ne i zvaničnim aktom.

"Ali Putin je jasno rekao da je dobro i pažljivo pročitao onaj stav Međunarodnog suda pravde, koji legitimiše nezavisnost Kosova i to je to. E sad Putin za svoje interese poziva se na kosovsko iskustvo, na takav stav međunarodnog suda pravde ne bi li opravdao nezavisnost Donjecka i Luganjska za koje planira da raspiše i improvizuje referendum kao na Krimu, pa da ih ugura u sastav Rusije", kazao je Vllasi.

Vllasi je ocijenio da je Putin Srbiji stavio do znanja da "formalno priznaje Kosovo i da Srbija, kada je riječ o Kosovu, ne može da računa na Rusiju".

"Sada je Srbija došla u situaciju ili-ili, Ili će se okrenuti Evropi, ili Rusiji. Vučić je svojom dvostrukom politikom naljutio i Putina", zaključio je Vllasi.