Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da će ruski predsjednik Vladimir Putin nastojati da Srbiju iskoristi za destabilizaciju Balkana, a sa njim i cijele Evrope i pozvala sve evropske i latinoameričke države da priznaju nezavisnost Kosova, prenosi Reporteri.

Osmani je u intervjuu španskoj novinskoj afenciji EFE istakla da je uznemirena mogućim porastom tenzija na Balkanu.

"Nesumnjivo, Putin će pokušati da iskoristi Srbiju da destabilizuje naš region, jer preko našeg regiona želi da dođe do Evrope", rekla je Osmani.

Osmani je istakla da održavanje mira i stabilnosti na Balkanu znači održavanje mira i stabilnosti na cijelom evropskom kontinentu.

"I dalje smo veoma zabrinuti što je Srbija povećala količinu naoružanja koje kupuje i to pokazuje njene namjere u regionu", rekla je Osmani.

Ona je takođe rusko poređenje Kosova i Ukrajine opisala kao "propagandu".

"Ako postoji nešto za upoređivanje u ova dva rata, to su Miloševićeve akcije sa Putinovim akcijama. Na isti način na koji je Milošević postao poznat kao 'Balkanski kasapin', 'Putin je sada kasapin demokratije', jer ne samo da želi da dominira Ukrajinom, već da uništi naš demokratski način života", rekla je Osmani.

Osmani je pozvala zemlje članice NATO koje nisu priznale Kosovo da to učine.

"Mislim da je članstvo u NATO ključno. Želim da apelujem na četiri članice NATO koje još nisu priznale Kosovo da to učine, jer to ne treba da gledamo samo iz ugla unutrašnje politike. Došlo je vrijeme da zemlje koje su do sada oklijevale donesu tu hrabru odluku i pokažu autokratama širom svijeta da demokratske zemlje stoje ujedinjene pred licem tiranije i autokratije“, kazala je Osmani.

Osmani je podsjetila da je Španija tvrdila da će priznati Kosovo samo ako Međunarodni sud pravde potvrdi nezavisnost, što se dogodilo 2012. godine, ali Madrid i dalje ne priznaje suverenitet Kosova.

"Mislim da nema razloga da se Španija plaši da bi slučaj Kosova mogao da posluži kao presedan. Vrijeme je da Španija napravi jasnu razliku između unutrašnjih pitanja koje može imati s jedne strane i onoga što je Srbija uradila s druge. Ne treba ga porediti sa genocidnim režimom, jer ono što se desilo na Kosovu je decenija represije i režim sličan 'aparthejdu'", istakla je Osmani.

Ona je zatražila da EU uzme u obzir to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

"Oni ne mogu da kažu da su proevropski orijentisani, ali su u isto vrijeme svojim djelovanjem proputinovski. Ne mogu da hodaju u dvije ulice u isto vrijeme. Oni moraju da izaberu jednu, ili EU ili Rusiju", rekla je Osmani.

Osmani je ponovila planove Vlade Kosova da ove godine traži članstvo u EU, kao što su učinile Gruzija i Moldavija, uprkos tome što su neke zemlje bloka u prošlosti pozivale na moratorijum na proširenje.

"Što manje izgleda Zapadni Balkan ima za članstvo u EU, to će Putin imati veći uticaj", zaključila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri