Ako postoje sumnje

Svi javni funkcioneri na Kosovu mogu biti predmet provjere imovine ako postoje sumnje da je ona stečena nezakonito. Pored njih, provjera i oduzimanje neopravdane imovine vršiće se i za članove njihovih porodica i treća lica, odnosno lica za koja se sumnja da im je preneta imovina javnih funkcionera, piše Radio Slobodna Evropa.

Za osnivanje ovog biroa potrebno je usvajanje zakona o osnivanju Državnog zavoda za provjeru i oduzimanje neopravdane imovine. Takav zakon je usvojila Vlada Kosova u decembru 2021, u februaru ove godine poslat je na usvajanje Skupštini Kosova, ali nije stavljen na glasanje, jer su poslanici opozicionih partija tražili da se prijedlog zakona uputi Venecijanskoj komisiji.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu izjavila je ove nedjelje za kosovsku televiziju KTV da se u junu očekuje da Venecijanska komisija da stav o nacrtu zakona i da će se on pojaviti pred Skupštinom.

Nacrt zakona obuhvata period od 17. februara 2008. godine i period od deset godina od trenutka kada državni funkcioneri prestanu da obavljaju funkciju.

Prema ovom nacrtu zakona, imovina će takođe biti verifikovana članovima porodice, supružniku, djeci, roditeljima, braći, sestrama i trećim licima.

Prema riječima ministarke pravde Albulene Haxhiu niko ne treba da se plaši ovog nacrta zakona.

"Ova institucija se bavi samo neskladom između prihoda funkcionera i imovine koju ima. Te crvene zastave se dižu kada postoje sumnje da neko ima imovinu koju ne može da opravda, a iz biroa ga pitaju da li možete da kažete kako ste kupili stan u gradu Dursu ili u drugim primorskim mjestima. Dakle, zakon će se baviti slučajevima kada se sumnja da je imovina izdata na neko drugo ime", rekla je Haxhiu.

Na Kosovu od 2018. godine postoji Zakon o proširenim ovlašćenjima za oduzimanje imovine stečene krivičnim djelima.

Oko 1,6 miliona eura je vrijednost imovine oduzete 2020. godine i koja se nalazi u Agenciji za upravu oduzetom i zaplenjenom imovinom.

Ukupna vrijednost imovine kojom ova agencija upravlja, od njenog osnivanja prije deceniju, iznosi oko 40 miliona eura.

Izvor: Kosovo Online