Dug proces

Zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kreshnik Ahmeti kaže za Kosovo press da su velike šanse za Kosovo da bude primljeno u Savjet Evrope, ali da postoje poteškoće, jer je proces dug i odvija se u nekoliko faza, prenosi Lajmi.

"Radili smo za Savjet Evrope, rad je bio dinamičan, nije odlučeno kada ćemo se prijaviti, ali je jasno da ćemo se prijaviti. Znam da se SE smatra organizacijom gdje su šanse veće, ali i poteškoće su velike, jer je proces članstva dug i prolazi kroz nekoliko faza i svaka faza ima svoje poteškoće. Zbog toga, svim svojim kapacitetima, ali i uz pomoć naših akademika, civilnog društva, sarađujemo na identifikaciji svih ovih poteškoća", rekao je on.

Što se tiče članstva u SE optimista je i profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi koji smatra da ako postoji odgovarajuće lobiranje sa Kosova, proces može biti uspešno završen.

"Jedino međunarodno tijelo u koje možemo da pristupimo veoma brzo i bez pravnih problema je Savjet Evrope. Što se tiče procedura, to je lako i brzo, jer je više politička odluka zemalja članica savjeta ako nađu zajednički jezik i postoji dobro lobiranje Kosova, a ne kao što je bilo ranije. Zato nemojte praviti diplomatske greške, jer nas one mogu mnogo koštati", izjavio je Arifi.
 
Sa druge strane bivši zamjenik ministra spoljnih poslova i član LDK Anton Berisha smatra da Kurtijeva vlada nije ozbiljno shvatila članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

On pominje i ono što naziva "greškama" potpredsjednika vlade Besnika Bislimija tokom sastanka sa zamjenikom generalnog sekretara Savjeta Evrope Bjornom Bergeom.

"Sam proces je oštećen kada mu ne pristupite ozbiljno. On je otkrio neozbiljnost Vlade Kosova. Oni kreiraju spoljnu politiku za potrebe unutrašnje politike, dobijajući neke glasove građana, bez obzira na važnost procesa", zaključio je Berisha.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline