Vlada narušava demokratiju

Demokratski savez Kosova smatra je najnoviji izvještaj State departmenta o ljudskim pravima na Kosovu zabrinjavajući, upozoravaju da je Vlada zauzela nezavisne institucije, da narušava demokratiju, a da je građanima podelila milostinju od 100 eura zbog nedostatka vizije o dugoročnom razvoju.

U saopštenju na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, LDK je podsjetio da je ministarka obrazovanja Arberie Nagavci prekršila Ustav.

"Prošlo je nedjelju dana od odluke Ustavnog suda, ministarka nije ponudila ostavku, što je izazvalo veoma opasan presedan za ustavni poredak“, uprozoravaju iz ove partije.

Dalje navode da je Vlada građanima udjelila milostinju od 100 eura "u nedostatku vizije za dugoročni ekonomski razvoj i kapitalne investicije koje donose dugoročnu korist".

"Vlast je, nakon što je zauzela većinu institucija, uspjela da uspostavi političku kontrolu nad zakonodavnim inicijativama i političkim akcija, pa čak i kada su u pitanju nezavisne ustanove. Time narušavaju demokratiju i ustavni poredak", navodi LDK.

Dodaju da su zabrinjavajući nalazi izveštaja američkog State departmenta o ljudskim pravima za 2021.

"Prisutni su prijetnje i zastrašivanje novinara i medija, nekažnjivost za korupciju, kao i političko miješanje u pravosuđe“, ponovili su predstavnici ove partije.

Izvor: Kosovo Online