Glasao sam nevoljno

Svjedok Nuredin Ibishi, poznatiji kao komandant Leka, na suđenju Salihu Mustafi je izjavio da nije izdavao naređenja Mustafi. On nije odustao od ove tvrdnje čak ni kada je tužilac Cezari Mihalcuk pokazao dijelove izjave Fatmira Humoljia koji je tvrdio suprotno, prenosi Ekonomija onlajn.

Takođe, u vrijeme kada su osnovana Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, Ibishi je bio poslanik Demokratskog saveza Kosova. Ibishi je naveo da nije dobrovoljno glasao za osnivanje ovog suda.

"Nisam dobrovoljno glasao za to. Kada je to počelo u Savjetu Evrope, znate dobro, da su postojale optužbe za trgovinu organima. Ta rezolucija je usvojena u EK zahvaljujući činjenici da nije bilo lobiranja od strane naše vlade. Glasao sam nevoljno, ali sam bio suočen sa dvije dileme. Pitao sam se da li da odobrimo osnivanje suda i sudimo pripadnicima OVK u demokratskim zemljama Evropske unije ili da idemo u Ujedinjene nacije gdje imamo predstavnike ruskog i kineskog režima. Iz tog razloga sam to podržao", rekao je Ibishi.

 Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online