Od decembra 2020.

Nekadašnji izvjestilac Savjeta Evrope koji je istraživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima Dick Marty, od decembra 2020. godine, ima vrlo visoku policijsku zaštitu, prenelo je nekoliko švicarskih medija.

U intervjuu za švicarski Miz o Puan (Mise au Point) Dick Marty je rekao da je 18. decembra 2020. godine dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

Kako kaže, od tada se nalazi pod najvišom policijskom zaštitom i ponuđeno mu je da promjeni identitet i adresu, međutim on na to nije pristao.

"Peti stepen zaštite podrazumjeva nestanak, a to za mene nije dolazilo u obzir. Tako da smo do sada ostali na četvrtom nivou zaštite. Nikada se u Švicarskoj nije dogodilo da neko toliko dugo ostane na tako visokom nivou opasnosti",  izjavio je Marty.

Kaže da prijetnja smrću "izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obavještajnih službi" koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi "bacili krivicu na Albance sa Kosova".

"Ima nekadašnjih boraca koji su se specijalizovali za ubistva po narudžbinama, za novac, tako da nije potrebno puno novca da biste tako nekog likvidirali. Očigledno da neka državna služba želi da me eliminiše da bi diskreditovala svog protivnika, što je apsolutno neprihvatljivo. Naše sudske vlasti moraju reagovati čvrsto i brzo", poručio je Dick Marty.

Dodao je da je zahvalan svim ljudima koji ga štite, ali da to ne može trajati vječno.  

"Rekao sam Fedpolu da se ne možemo više ograničavati na zaštitu, a da nemamo strategiju neutralizacije prijetnje. Ne radi se samo o meni. Svi koji tragaju za istinom zaslužuju zaštitu, ali i pravdu. Zaslužuju da oni koji pokušavaju da ugroze njihov život budu sudski gonjeni. To se ne može tolerisati, a čini mi se da se to upravo radi", dodaje Marty.

Švicarski mediji prenose da policija u civilu više ne dežura ispred kuće Dicka Martyja, ali da su zaštitne mjere i dalje jednako važne.

 Kuća je, kako navode, puna kamera, opremljena alarmima i sigurnom sobom, u koju se Marty mora skloniti u slučaju napada. Policija u civilu je stacionirana u blizini.

Tokom svojih rijetkih putovanja, kako navode, Marty nosi pancir, njegov automobil je blindiran i u pratnji policijskih vozila u civilu.

Oni podsjećaju da je Marty 2010. godine za Savjet Evrope napisao izvještaj u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i trgovinu organima i da je na osnovu tog izvještaja pokrenuta istraga protiv Hashima Thaçija.

Navode i da je Thaçi 2020. godine podneo ostavku na mjesto predsjednika Kosova, da mu se od tada sudi u Hagu, ali da na Kosovu, Thaçija vide kao heroja rata za nezavisnost protiv Srbije.
 
Izvor: Kosovo Online/ Rts.ch