U toku je sjednica Skupštine Kosova, na kojoj se prema najavi, razmatra više pitanja, od programa za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2022-2026, preko diskusije o više nacrta zakona – o izmjenama i dopunama Zakona o javnim funkcionerima, o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilačkom savjetu Kosova, za javne službenike, o izvršnom postupku, do izbora srpskog člana Upravnog odbora Radio-televizije Kosova, i formiranje ad hok komisije za izbor albanskog kandidata člana Nezavisne komisije za medije.

I danas za govornicom skupštine upućuju se oštre kritike na račun Samoopredjeljenja.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Hykmete Bajrami tvrdi da je pokret Samoopredjeljenje prevario građane, da je pod plaštom kritike partijskog zapošljavanja militanata na račun prethodne vlasti, sada zapravo zaposlio svoje rođake.

„Građani su toliko slijepo vjerovali Pokretu Samoopredjeljenje da će se boriti protiv korupcije i zapošljavati ljude sa meritokratijom. Nisam izašla da kažem da nije bilo nepotizma u prošlosti, već da kažem da ih je LVV prevario i da radi pet puta više nego što je bio u opoziciji, a što je sam kritikovao. KEK je otvorio konkurs za 150 radnih mjesta. Tada je LVV kritikovan zbog toga što je raspisao konkurs u izborno vrijeme nakon rezultata koji je dobilo u prvom krugu. Konkurencija u KEK-u dokazuje da su zvaničnici KEK-a, u zamjenu za prihvatanje partijskih militanata, prihvatili i svoje rođake. Da nije bilo medija koji danas osuđuju ovaj slučaj, ne bismo o tome govorili. LDK je juče podneo krivičnu prijavu i nadamo se da će organi reagovati i vratiti je na nultu tačku”, rekla je Bajrami.

Samoopredeljenje su danas kritikovali i zbog toga što, kako je naveo poslanik AAK Besnik Tahiri, nije donešen nijedan zakon kojim se štiti interes građana.