Predsjednik Inicijative

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj smatra da je briselski dijalog suštinsko pitanje, ali da ga vode amateri koji su radikalno promjenili ciljeve koji su postojali na početku, prenosi Ekonomija onlajn.

“Ja sam lično ljubitelj dijaloga ali za dijalog su potrebne dvije strane i obično postoje greške koje se prave na tom putu i mi smo pogrešili. Albinu Kurtiju smo tokom kampanje rekli da će prva tema biti dijalog sa Srbijom, a to ne znači da će razgovarati samo sa Srbijom, jer je za Kosovo to više od toga. Dijalog nam otvara perspektive za članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je Limaj.

Dodaje da je dijalog egzistencijalno pitanje za Kosovo, ali da njegov nastavak mnogo zavisi od ozbiljnosti i pristupa koji kosovski pregovarači budu imali.

"Od 1990. godine niko nije imao spremniji pregovarački tim od Kosova, od Rambujea i Beča do ovoga gdje smo danas. Ali, nažalost, Kosovo sad vode amateri koji ne poznaju prošlost i koji kažu da je Kosovo nastalo 14. februara 2008. godine, kao da ga prije toga nije bilo“, dodao je Limaj.

Navodi i da je Kosovo imalo mnogo stručnjaka u raznim oblastima koji su vodili dijalog i stekli iskustvo iz Rambujea i da bi ova vlada trebalo da ih pozove i konsultuje se u vezi sa nastavkom pregovora u Briselu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online