Tu je NATO

Predsjednica Vjosa Osmani rekla je da je Kosovo spremno ukoliko Srbija i Rusija zajednički pokušaju da destabilizuju Kosovo ili region, prenosi Reporteri.

Osmani je istakla da bi u tom slučaju  Evropska unija "konačno trebalo da zaustavi dvostruku igru Srbije".

"Ne plašimo se, ali moramo biti spremni da odgovorimo ako Srbija i Rusija zajednički žele da destabilizuju našu zemlju ili region. Kako se desilo, u septembru prošle godine, kada je samo Kosovo preduzimalo mjere u svom pravu, Srbija je okupila tenkove i podigla ruske helikoptere u blizini naše granice, a ruski ambasador je došao da blagoslovi srpske snage da uđu na Kosovo. Nije da nemaju takvu namjeru. Međutim, i to će mnogo zavisiti od toga kako će se EU ponašati u odnosu na Srbiju. Kao što sam pomenula, EU mora konačno da zaustavi dvostruku igru Srbije, ne možete se zvati proevropskim ako to niste", rekla je Osmani na ATV.

Osmani je dodala da je Kosovo u punoj koordinaciji sa NATO ukoliko dođe do pokušaja destabilizacije.

"Vršimo sve potrebne pripreme za odbranu naše zemlje, sve bezbjednosne institucije su u pripravnosti, u punoj smo koordinaciji sa NATO, u ovom slučaju sa Kforom, kako ne bi ni pedalj naše teritorije prepustili srpskim snagama ako nameravaju da to učine. Oni znaju da se na Kosovu neće suočiti samo sa Kosovom, već i sa NATO, pa se nadamo da neće ciljati na tako nešto. Ali, poznajući Srbiju, moramo biti spremni", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri