Nagrađene dozvolama

Antikorupcijska nevladina organizacija "Çohu" navela je da su kompanije za vađenje kamena, koje su jedne od najprofitabilnijih na Kosovu, usko povezane sa četiri najveće političke stranke na Kosovu, prenosi Reporteri.

Od 279 kompanija koje imaju dozvole za vađenje kamena, 42 su finansirale članove političkih partija, navodi se u izvještaju i dodaje da su u 17 takvih preduzeća vlasnici bivši visoki državni funkcioneri ili opštinski odbornici.

Od toga, 13 su funkcioneri Demokratske partije Kosova, tri Demokratskog saveza Kosova i jedan Alijanse za budućnost Kosova.

Prema izveštaju NVO "Çohu", 18 kompanija za kamenolome finansirao je PDK, pet Samoopredjeljenje i dvije AAK.

Direktor te organizacije Arton Demashaj kaže da se bliskost ovih kompanija sa političarima na Kosovu nastavila i posljednjih godina.

"Kompanije za vađenje kamena koje smo pomenuli u istraživanju pripadaju bliskim članovima porodica ili samim političarima", kaže Demashaj.

Kompanije se bave vađenjem kamena, koji se zatim obrađuje i koristi za izgradnju puteva ili zgrada.

Kamenolomi su poznati kao profitabilna preduzeća, jer je posljednjih godina u velikoj mjeri povećana potražnja za vađenjem građevinskih i industrijskih minerala iz prirode, koji se potom koriste za izgradnju autoputeva i objekata, bilo stambenih ili poslovnih.

Prema riječima Demashaja, 25 kompanija koje su finansirale političke subjekte, "nagrađene" su dozvolama za korišćenje kamenoloma u različitim regionima Kosova.

"Poslovno-političke veze se ne stvaraju samo za jedan par izbora, već su to dugoročne veze. Ista preduzeća su donatori istoj stranci", rekao je on.

Bivši direktor Nezavisne komisije za rudnike i minerale Ramiz Krasniqi ne poriče tvrdnje da neke kompanije za vađenje kamena imaju bliske veze sa zvaničnicima političkih partija.

"Komisije koje imaju licence, bliske su nekim političkim subjektima, jer je Kosovo malo, ali njihova dokumenta su uredna. Ispunjavaju kriterijume i dobijaju licencu", kaže Krasniqi.

Ali, prema Demashaju, zbog svega ovoga pojedine institucije nemaju moć da reaguju kada ove kompanije krše ili neispunjavaju ugovore.

Inače, ugovori ili dozvole za istraživanje i korišćenje prostora izdaju se na period od dvije do pet godina, sa mogućnošću produženja.