Zabrinjavajuće

Samo u januaru ove godine na Kosovu je bilo ukupno 119 razvoda, a Ilir Havolli iz Udruženja psihologa kaže da je ekonomski faktor doveo do velikog broja raskida brakova, prenosi Ekonomia Online.

"Ekonomski faktor utiče na porast broja razvoda brakova jer nedostatak materijalnih dobara gura pojedince u porodici na agresivno ponašanje koje onda utiče na rušenje mostova komunikacije i saradnje, međusobnog uvažavanja parova koje potom prelazi u akte nasilja i u krajnjem dovodi do razvoda", rekao je Havolli. 

Havolli je objasnio da na povećanje broja razvoda utiču psihološki, psihofiziološki, socijalni i sociokulturni faktori. 

Prema njegovim riječima, porodično vaspitanje je ključ uspjeha za zdravo društvo. Havolli navodi da se parovi nakon razvoda suočavaju sa različitim predrasudama koje negativno utiču na oba pola.

"Poslije perioda razvoda, parovi se suočavaju sa različitim predrasudama koje negativno utiču na oba pola. One utiču na povećanje psihičkih poremećaja i pored toga utiču na povećanje doze stresa i anksioznosti, što potom utiče na smanjenje samopouzdanja i samopoštovanja pojedinaca, kao posljedica razvoda", rekao je Havolli.

Sociolog Bekim Selishta je kao preventivnu meru naveo "njemački model" koji se odnosi na zapošljavanje žena i mogućnost plaćanja 75 odsto manje poreza državi u slučaju zasnivanja porodice.

"Rast broja razvoda ne može se fokusirati samo na jedan problem ili jedan uzrok, već postoji nekoliko faktora koji utiču na to. Ako želimo ozbiljnije da shvatimo ove pojave, moramo uzeti njemački model koji je usmjeren na mlade parove koji imaju prioritet pri zapošljavanju, u javnom ili privatnom sektoru", naveo je Selishta. 

Smatra da je velika prednost koju nudi taj model to što parovi plaćaju od 30 do 75 odsto manje poreza državi ako zasnuju porodicu i u zavisnosti od broja djece što je, dodaje, velika prednost jer pozitvino utiče na mlade koji su u tom slučaju rasterećeni mnogih problema. 

On je nabrojao nekoliko faktora koji mogu uticati na smanjenje broja razvoda, navodeći obećanja Vlade o povoljnim kreditima za mlade parove, povećanju socijalne pomoći i druge mjere. 

"Aktuelna vlast je došla na vlast sa mnogo obećanja u socijalnim aspektima. Jedno od osnovnih obećanja bili su povoljni krediti za mlade parove i povećana socijalna pomoć i pomoć porodiljama i bebama", rekao je Selishta.