Brojne kritike

Specijalni sud u Hagu je od 2016. potrošio gotovo 300 miliona eura, a u toku je samo jedno suđenje za ratne zločine, što su advokati licencirani od strane Specijalnog suda kritikovali, prenosi Telegrafi.

Specijalizovane komore su potrošile 275 miliona eura, od 2016. godine kada je ova institucija počela sa radom.

Prvu godinu punog rada Specijalni sud započeo je sa budžetom od 29 miliona eura, koji se svake godine povećavao. Posljednji grant dodjeljen je sredinom prošle godine u iznosu od 110 miliona eura, koji važi do sredine 2023. godine.

Ovaj budžet izdvaja Evropska unija, glavni finansijer Specijalinog suda.

Zemlje poput Norveške, Sjedinjenih Država, Švicarske, Kanade i Turske takođe doprinose. SAD, Kanada i Turska nisu među finansijerima u ovom periodu.

Uprkos trošenju ovih miliona, advokat licenciran od strane ovog suda, Skender Musa kaže da se Sud pokazao nesposobnim da izvrši svoje obaveze.

„Nespretnijeg i sporijeg suda nikada nije bilo. S obzirom na to da je optužnica otišla u sud i u slučaju da tužilac traži dodatni rok za istragu, Sud je trebalo da analizira pitanje pritvora i da potom optužbu vrati na poboljšanje kako bi se istraga završila“, izjavio je Musa.

Ovaj iznos je Sud potrošio bez otpočinjanja suđenja glavnookrivljenima, a dok ta faza ne počne, prema riječima advokata Muse, troškovi mogu da pređu milijardu eura.

„Ako su oni sa tako rijetkim ročištima i razmatranjem prethodnih predmeta, zahtjeva i pritužbi advokata u vezi sa dokazima, potrošili 200 miliona kada počne suđenje da se ročišta mogu zakazivati svaki dan, onda će se rashodi sigurno povećavaju i mogu čak i premašiti cifru od milijardu eura“, kaže Musa.

Specijalni sud je osnovan odlukom Skupštine Kosova 2015. godine. Pravno je postao funkcionalan stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima 5. jula 2017. godine. Prije ovog perioda, njegovi službenici su radili na pripremi za funkcionisanje Suda.

Među optuženima za ratne zločine su do sada bivši lideri OVK Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi i Salih Mustafa, dok su bivši lideri ORV OVK Hysni Gucati i Nasim Haradinaj optuženi za krivična djela protiv sprovođenja pravde.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi