Unapređenje zajedničkih prioriteta

Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene saradnji sa Vladom Kosova na unapređenju zajedničkih prioriteta, izjavila je portparolka američkog State departmenta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj odgovor američkih vlasti stigao je, kako navode, uprkos kritikama koje su zemlje Kvinte uputile Vladi Kosova, nakon što nisu dozvolili da kosovski Srbi glasaju na izborima 3. april.

"SAD pomažu Kosovu da razvije odgovornu, efektivnu upravu i izgradi održivu ekonomiju. Bitno je da ostvari bolje odnose sa svojim susjedima, dok zauzima svoje mjesto pored njih u Evropi i evroatlantskim institucijama“, navodi se u saopštenju.

Puna integracija u evropske i evroatlantske institucije, kako navode, prioritet je i Kosova i Srbije.

"Sjedinjene Države i dalje veruju da je najbolji način za obe zemlje da to postignu kroz aktivno i fleksibilno angažovanje Kosova i Srbije u dijalogu uz posredovanje EU, što će rezultirati sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa. Fokusiran na uzajamne priznanje“, rekla je portparolka State departmenta.

Na pitanje da li odnosi sa Amerikom narušeni nakon reagovanja Kvinte portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu je u pisanom odgovoru Radiju Slobodna Evropa naveo da "Vlada Kosova nastavlja da neguje istorijski i tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa SAD".

On je istakao da je saradnja dvije zemlje konstruktivna i da je Vlada u redovnoj i kontinuiranoj komunikaciji sa administracijom predsjednika Josepha Bidena, kao i sa predstavnicima američke države na Kosovu.

"SAD su naš strateški i istorijski saveznik, kome smo dokazali kredibilno i trajno partnerstvo, posljednji put u slučaju smještaja za više od 1.400 afganistanskih izbjeglica. Odnosi između naše dvije zemlje su toliko posebni i duboki da prevazilaze ovaj ili onaj stav Vlade“, naglasio je Kryeziu.

Poznavaoci političkih dešavanja ocjenjuju da posle reagovanje Kvinte, do sada, nije primjećena promjena u odnosima Kosova i SAD.

Naim Rashiti, direktor Balkanske grupe za politiku, kaže za Radio Slobodna Evropa da je prerano da se vidi da li će biti promjena u odnosima između Kosova i Sjedinjenih Država.

"Kako će se to odraziti na odnose Kosova sa SAD, ostaje da se vidi. Naravno, SAD su veoma zaokupljene ratom u Ukrajini. Ali, naravno, SAD to ne vide kao doprinos održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu ili izgradnji klime za unapređenje dijaloga i izgradnju novih sporazuma u dijalogu sa Srbijom. Iskreno rečeno, odluka vlade malo otežava dijalog, a SAD su izračunale da će posle izbora u Srbiji biti  nova dinamika“, naglašava Rashiti.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Prištini Arben Hajrullahu, kaže da poslije reakcije zemalja Kvinte, koju smatra "oštrom", nije bilo naznaka da su odnosi Kosova i SAD narušeni.

On smatra da je situacija sa nedozvoljavanjem održavanja srpskih izbora slična kao i sa neodržavanjem srpskog referenduma na Kosovu.

"Na primjer i tokom referenduma Kvinta je izrazila svoje nezadovoljstvo, međutim, američki ambasador pri OSCE-u sa sjedištem u Beču (Michael Carpenter)  jasno je stavio do znanja da je Kosovo suverena država i da ima pravo da donosi suverene odluke u tom pogledu", rekao je Hajrullahu.

Izvor: RSE