Izostala i naknada od 100 eura

Sindikat obrazovanja najavio je štrajk u cijelom obrazovnom sistemu poslije 2. aprila, ukoliko Nacrt zakona o platama ne bude gotov do kraja marta, prenosi Zëri.

Poslije dužeg vremena i brojnih zahtjeva sindikata, Vlada Kosova još nije objavila konačnu verziju Nacrta zakona o platama.

"Ćutanje Vlade i nespremnost da se sastanemo i otvoreno razgovaramo, doveli su sindikat u poziciju da proglasi štrajk. Nije isključena mogućnost generalnog štrajka koji će paralisati cijeli obrazovni sistem", rekao je predsjednik Siindikata Rrahman Jasharaj.

Takođe, Jasharaj je rekao da je sindikat, nakon brojnih kašnjenja kada je u pitanju novi zakon o platama i poskupljenjima, tražio od Vlade da izdvoji 100 eura za prosvetne radnike do primjene zakona, ali ni to se nije desilo.

"Mi smo, videći da može doći do kašnjenja Nacrta zakona o platama, uputili zvaničan zahtjev da Vlada pomogne radnicima obrazovnog sistema sa dodatnih 100 eura. Ali ni to se nije desilo", dodao je Jasharaj.

Rinor Qehaja iz Instituta "Edgard” smatra da da Sindikati prosvjete ne bi trebali da štrajkuju, jer su učenici mnogo izgubili u procesu učenja i da će im svaki drugi gubitak još više naštetiti.

"Nadam se da će sindikati iskoristiti druga sredstva i da nikada neće razmatrati štrajk  kao opciju, učenici su već mnogo izgubili u procesu učenja i svaki drugi gubitak bi bio nepravedan i nepodnošljiv", rekao je Qehaja.